Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

50 blumensteinPřinejmenším diskutabilní rozhodnutí má za sebou Rada statutárního města Prostějova. Na svém posledním jednání totiž konšelé schválili seznam komisí, které mají být jako vždy nejzásadnějšími poradními orgány vedení města. V tomto seznamu ale kupodivu chybí komise pro informační technologie, která v předchozích letech dokázala díky pečlivé kontrole převážně městských zakázek ušetřit magistrátu milionové částky. Teď ji ale radní nechtějí, primátor Miroslav Pišťák říká, že už není zapotřebí. „Je to chyba, která se vymstí,“ míní naopak dnes už bývalý předseda komise IT Tomáš Blumenstein (ODS).


Toto rozhodnutí rady vyvolalo nejen mezi zainteresovanými minimálně pocit překvapení. Nečekalo se. Vždyť komise informatiky sklízela v uplynulém volebním období spíše slova uznání. „Považuji to za velkou chybu. Když rada zrušila komisi informatiky po volbách v roce 2006, vedlo to k neskutečným ztrátám města a to jak finančním, tak i dobrého jména města Prostějova,“ neskrývá rozladění Tomáš Blumenstein, který funkci předsedy zmíněné komise zastával v letech 2002 až 2006 a pak ještě jednou od roku 2010 do letošního října.
Komise rady města pro informační technologie sloužila jako poradní orgán také příslušnému oddělení magistrátu. Pomáhala odbornými stanovisky a doporučeními v záležitostech infrastruktury i dalších záležitostí. Členové komise projednávali koncepce, doporučovali konkrétní technická řešení, připomínkovali texty výběrových řízení. Je známo, že v posledních letech právě tato komise ušetřila městu několik milionů korun. „Nejprve se nám podařilo prosadit základní principy poctivých veřejných soutěží, tedy že každé výběrové řízení má být zveřejněno na webu města a otevřené pro všechny firmy. Dále jsme projednávali a připomínkovali všechna zadání ´výběrovek´ tak, aby se v nich nevyskytovaly podmínky, které jsou směrovány na konkrétního dodavatele.
A v neposlední řadě jsme ovlivňovali strategie informačních technologií takovým způsobem, aby nebyly nadále nakupovány ty, které jsou naprosto předimenzované a které město nikdy nevyužije, jak se tomu dělo v předchozím období. Současně předesílám, že členové komise IT, kteří byli z různých politických stran a firem, se od počátku zřekli toho, že by se zúčastnili jakéhokoliv výběrového řízení. Typickým příkladem bylo letos v září výběrové řízení na nové notebooky pro zastupitele, které bylo doslova nachystané na konkrétní typ notebooku, jejž dodává firma ATComputers. Toto výběrové řízení se nám podařilo zastavit navzdory urputnému tlaku pana tajemníka
a formulovali jsme připomínky k zadávací dokumentaci tak, aby soutěž byla férová. Teď jsem zvědavý, v jaké podobě bude nakonec vypsána...,“ krčí rameny Tomáš Blumenstein.
Nejvyšší vedení města je ale přesvědčeno, že komise pro informační technologie je už jakýmsi přežitkem. „Na základě dosavadních zkušeností jsme v radě města konstatovali, že tato komise už není potřebná.
A to hlavně z toho důvodu, že stávající odbor informačních technologií je již stabilizován. A také neočekáváme žádné zásadní rozhodnutí ohledně nových informačních systémů na magistrátu. A s přihlédnutím k tomu, že v rámci šetření některé jiné komise slučujeme, tak komise IT je opravdu nadbytečná,“ uvedl pro Večerník Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějov. Jak vzápětí dodal, on sám se neobává, že by se vrátily časy, kdy především veřejné zakázky na nákup výpočetní techniky byly poněkud podezřelé. A právě na ně kdysi upozorňovala komise IT pod vedením Tomáše Blumensteina. „Ale ne pokaždé, když nakoupíte ty nejlacinější počítače, tak se ukáže, že to bylo nejlepší rozhodnutí. A skutečně došlo k případům, kdy levná technika se nakonec nevyplatila. Co se týká vámi zmíněných špatných časů odboru informačních technologií, tak taková situace v současnosti už neexistuje a ani nenastane. Nechci zpochybňovat některé kritické hlasy na rozhodování rady města, na které má každý právo. Ale obvinění a následná trestní oznámení kvůli údajným pochybným veřejným zakázkám nikdy nevyústily v nějaké trestní stíhání ze strany policie,“ řekl rezolutně primátor Pišťák.
Podle Tomáše Blumensteina bude ale komise pro informační technologie městu chybět.
„Žádný ze současných radních informatice nerozumí, takže vůbec nechápu, jak si představují svá další rozhodování bez poradní komise. Pokud opět pod-
lehnou tlaku firmy Computer System a budou zase nakupovat to, co jim tato firma ´poradí´ a dodá, pak je to návrat ke špinavému prostředí předchozích let. Jestli to bude vadit nové radě města, to netuším, ale městskému rozpočtu rozhodně,“ nechal se slyšet Blumenstein.



KOMISE RADY MĚSTA pro období 2014 až 2018
Komise sportovní
Komise výstavby
Komise školská
Komise pro dopravu
Komise pro kulturu a cestovní ruch
Komise životního prostředí
Komise pro rozvoj města a podporu podnikání
Komise sociální a zdravotní
Komise pro bezpečnost a prevenci kriminality
Komise bytová
Komise Prostějov Zdravé město a místní Agenda 21
Komise pro nákup uměleckých děl
Komise architektury a urbanismu

Zastupitelstvu radou doporučené výbory...
Finanční s celkovým počtem 13 členů
Ing. Bedřich Grulich (předseda), Ing. Jiří Pospíšil, Petr Sedláček, Ing. Lenka Černochová, Ing. Hana Naiclerová, MBA, Ing. Jaroslav Čížek, Zdeněk Vysloužil, Lukáš Gartner, Marek Jančík, Ing. Jan Navrátil, Ing. Petr Šilhánek, Ing. Marie Cagalová, Ing. Pavel Vavrouch
Kontrolní s celkovým počtem 13 členů
Ing. Petr Kousal (předseda), Mgr. Milada Galářová, Jana Halvadžievová, Petr Kudláček, Mgr. František Jura, Jana Kirchnerová, Eva Muchová, Mgr. Tomáš Kotrys, Vlastimil Ráček, Ivo Zbožínek, Petr Kapounek, Marie Janková, PhDr. Petr Sokol PhD
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...