Dobré ráno, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

49 centrumPokud Zastupitelstvo Statutárního města Prostějov bude s posledním rozhodnutím radních souhlasit, výstavbě Národního olympijského centra Za Kosteleckou ulicí už nebude nic bránit. Prostějovský magistrát se totiž dohodl s Olomouckým krajem i společností TK PLUS o vzájemné spolupráci a plné podpoře tohoto projektu.

V praxi to má znamenat, že město Prostějov poskytne TK PLUS potřebné pozemky do správy, přičemž drtivou většinu částky na samotnou výstavbu jednoho ze šesti olympijských center v České republice investuje stát prostřednictvím ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Svůj nosný podíl přinese i Olomoucký kraj. Sportoviště s možností využití pro společenské akce má stát přes přibližně 110 milionů korun, rovných sto získá projekt právě ze státního rozpočtu.  

„Taková je dohoda ministra financí Andreje Babiše s ministrem školství mládeže a tělovýchovy Marcelem Chládkem. Předpokládáme, že vláda vše posvětí. V roce 2016 by se mělo uvolnit padesát milionů a v dalším roce stejná částka,“ nastínil nedávno na tiskové konferenci spolumajitel marketingové společnosti TK PLUS Miroslav Černošek, který je nositelem olympismu v Prostějově.

„Rada města projednala a následně schválila podporu záměru projektu výstavby víceúčelové sportovní haly jakožto součást Národního olympijského centra v Prostějově. Plánované zařízení by mělo v průběhu celého roku nabízet komplexní služby v oblasti sportu, tělesné výchovy pro všechny prostějovské školy a pochopitelně poskytovat výraznou podporu volejbalu i tenisu. Jak známo, právě tato odvětví mají mít své středisko právě v Prostějov, čehož by si měli všichni občané velice vážit. Nový areál má též přispívat podpoře výkonnostního a mládežnického sportu a nabízet širokou škálu možností sportovního vyžití pro prostějovskou veřejnost. Rovněž se v Národním olympijském centru počítá s konáním nadregionálních sportovních, kulturních a společenských akcí podporujících cestovní ruch v Prostějově a Olomouckém kraji,“ shrnul využití plánované haly prostějovský primátor Miroslav Pišťák. Jak dále potvrdil, na podpoře se dohodly tři subjekty - marketingová společnost TK PLUS Prostějov, Olomoucký kraj a právě Statutární město Prostějov. „S hejtmanem Olomouckého kraje Jiřím Rozbořilem a doktorem Miroslavem Černoškem jsme společně podepsali zásadní prohlášení, v němž všechny tři subjekty podporují výstavbu Národního olympijského centra v Prostějově Za Kosteleckou ulicí. Ale s tím, že na základě příslušných zákonů musí celý projekt společně se zakladatelským právem na nově vytvořenou organizaci Prostějov olympijský-zapsaný ústav, schválit zastupitelstvo. Nové olympijské centrum bude s největší pravděpodobností provozovat právě společnost TK PLUS,“ uvedl dále Miroslav Pišťák. „Z pohledu kraje jde o významný projekt. Patříme mezi šest regionů, kde jsou olympijská centra, což je skvělá propagace,“ ujistil hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Co se týká prostějovského magistrátu, jeho konkrétní podpora celému projektu bude hodně významná. „Ve zjednodušené podobě to bude vypadat tak, že město věnuje na celý projekt pozemky, ministerstvo školství a kultury jej pak bude 

z drtivé většiny financovat. Stát totiž na výstavbu celkem šesti olympijských center hodlá vyčlenit ze svého rozpočtu necelou miliardu korun. A my bychom měli využít šance, že Prostějov bude právě jedním ze šesti měst v republice, kde k tak významné investici dojde,“ přidal prostějovský primátor Miroslav Pišťák s tím, že ve volebním programu měly všechyn strany a hnutí podporu mládeže.

„Pokud by tento projekt zastupitelstvo zamítlo, o olympijské centrum bychom jednoduše přišli a stát by ho nechal postavit jinde,“ podotkl ještě primátorův náměstek Jiří Pospíšil. 

Výstavba Národního olympijského centra se už ovšem stala terčem kritiky některých současných opozičních zastupitelů, kteří se však mylně domnívají, že sportovní víceúčelová hala bude za velodromem stát místo již dříve naplánovaného koupaliště. „To ale není pravda! Se stavbou plaveckého bazénu se i nadále v případě získání dotace počítá. Jen s tím malým rozdílem, že samotný bazén bude nasměrován kolmo a blíže k zimnímu stadionu,“ ujistil Zdeněk Fišer, náměstek primátora pro stavební investice města. 

Přípravná fáze celého projektu proběhne již v příštím roce, stavět se bude v letech 2016 a 2017, kdy by měla být také hala zhotovena. „Dlouho jsme se snažili být úspěšní v tenise. Později jsme přibrali volejbal a ocenění se dostavilo v podobě přidělení olympijského centra těchto sportů do Prostějova. Víceúčelová hala je dalším krokem v tomto projektu,“ zopakoval Miroslav Černošek a k aktuální novince exkluzivně pro Večerník poznamenal „Budu upřímný, věřil jsem v moudrost krajského hejtmana i pana primátora a také v podporu řad obou územních celků. Jsem přesvědčen, že kromě tradičních oponentů všeho bude vstřícné i zastupitelstvo Statutárního města Prostějov. Vždyť mít v kraji a městě národní olympijské centrum je přece pozitivní a úžasná věc především z pohledu mladých obyvatel, kteří mají rádi sport a kulturní vyžití. Kromě poskytnutých pozemků městem podotýkám, že i Olomoucký kraj vstoupí do společného ústavu s bonusem.“ 

Vedle velodromu tak vyroste komplexní sportoviště s odpovídajícím zázemím. Pevná kapacita haly je plánována na šest set míst, v případě využití mobilních tribun bude moci přijít až dva a půl tisíce diváků. „Tato skutečnost nám možní pořádání sportovních akcí, které se dříve musely uskutečnit v jiných městech. Umím si představit, že Prostějov bude hostit i utkání tenisového Fed Cupu. Pevně věřím, že v průběhu roku 2017 halu otevřeme nějakou špičkovou sportovní událostí,“ přislíbil s úsměvem Miroslav Černošek.

 

Finální projednání celého projektu dotčených subjektů a hlavně konečné stanovisko prostějovského zastupitelstva k  rojektu Národního olympijského centra v Prostějově by mělo být známo do konce února příštího roku. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...