Dobré ráno, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

47 radnice pospisilV soutěži Nejkrásnější obecní úřad či radnice, kterou vyhlásil dvouměsíčník Moravské hospodářství, zvítězil Prostějov! Secesní radnice ze začátku minulého století získala v internetovém hlasování na stránkách www.moravskehospodarstvi.cz sedmadvacet procent všech hlasů. Druhé místo obsadila radnice v Hostinném s osmnácti procenty hlasů a třetí se umístila radnice v Polici nad Metují.

Porotu zaujala také budova Obecního úřadu v Pusté Polomi, kterému udělila speciální ocenění.

Ke stupňům vítězů vedla nelehká cesta. Všechny radnice a obecní úřady prošly hned dvojím sítem. V prvním kole vybrala ze 73 přihlášených finálovou desítku odborná porota složená z renomovaných architektů a odborníků na architekturu. Deset nejkrásnějších potom soupeřilo o hlasy veřejnosti v internetové anketě. Lidé svým favoritům udělili téměř tři a půl tisíce hlasů. „Soutěž se díky velkému zájmu stala přímo přehlídkou mnoha krásných radnic a vybrat z nich tu nejkrásnější byl opravdu obtížný úkol. Soutěž ukázala vysokou architektonickou úroveň radnic našich měst, která může být motivací pro podobně kvalitní správu věcí veřejných,“ podotkl porotce Robert Sedlák.

Veřejnost ocenila zejména s láskou a úctou spravované historické budovy. Radnice v Hostinném, Polici nad Metují a Prostějově představují doslova průřez architektonickými styly a dějinnými obdobími od gotiky a renesance přes baroko až po secesi. „Velmi si vážíme tohoto ocenění, byť jsme si vědomi, že by mělo patřit zejména našim předkům, kteří se zasadili o to, aby v Prostějově vyrostla takto krásná radnice. Na druhou stranu v letošním roce slavíme 100 let dokončení stavby nové radnice a i při příležitosti těchto oslav jsme se pustili do větší rekonstrukce objektu. V této souvislosti, jak doufám, směřuje ocenění také k naší práci, protože veškeré opravy jsou vedeny natolik citlivě, aby nenarušily architektonický výraz budovy, což se podle mého názoru daří. Radnice je otevřena veřejnosti i v rámci prohlídek, čímž bych rád pozval k návštěvě všechny, kteří naši krásnou radnici ještě neměli možnost vidět na vlastní oči,“ řekl náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil, který v pátek 14. listopadu přebíral prestižní cenu v Mahenově divadle v Brně.

Do soutěže dvouměsíčníku Moravského hospodářství se mohla přihlašovat města a obce ze sedmi krajů České republiky. Vítězové si odnesli gravírované plakety, kvalitní vína, elektroniku a poukaz na celoroční bezplatný vstup na konference pro města a obce, které společnost Magnus Regio v různých krajích organizuje.

O hlasy veřejnosti v soutěži o nejkrásnější budovu úřadu bojovaly kromě Prostějova ještě Hodonín, Hostinné, Napajedla, Náchod, Okříšky, Police Nad Metují, Pustá Polom, Rýmařov a Slezská Ostrava.

 

VÝSLEDKY SOUTĚŽE

1. místo: Radnice v Prostějově

Objekt Nové radnice se svojí 66 metrů vysokou věží je dominantou nejen náměstí Tomáše Garriqua Masaryka, ale i celého města a blízkého okolí. Plány na stavbu radnice vypracoval v letech 1909 – 1911 Karel Hugo Kepka, profesor německé techniky v Brně. Stavba byla uskutečněna v letech 1911 – 1914 pod vedením prostějovských stavitelů Rudolfa Konečného a Josefa Nedělníka. Bohatě zdobené interiéry radnice se dochovaly v téměř nezměněné podobě do dnešních dnů.

2. místo: Radnice v Hostinném

Budova renesanční radnice byla postavena na základech dvou gotických domů. V roce 1525 byla k radniční budově přistavěna renesanční radniční věž. Po požáru v roce 1610 byla přestavěna italským stavitelem Carolem Valmadi a ozdobena sgrafity. Do horní části věže byly v roce 1789 vestavěny věžní hodiny, jejichž kuriozitou jsou opačně připevněné ručičky. Věž je ozdobena replikou plastického městského znaku z roku 1759 a je zakončena ochozem a barokní bání s lucernou. V podloubí radnice je zachováno okno do mazhauzu – domu s pozdně gotickým portálem.

3. místo: Radnice v Polici nad Metují

Dům jako svoji barokní rezidenci dal postavit v roce 1718 František Antonín Hradecký. Při požáru města 19. dubna roku 1842 shořela střecha a báň barokní věže. Zbytek věže a postranní štíty byly následně zbořeny. Střecha, která byla provizorně zastřešená břidlicí, byla kompletně obnovena až roku 1876, kdy byla budova opatřena novogotickou osmistěnnou věží tudorovského slohu s hodinami podle vlastního návrhu místního stavitele Viléma Pohla. Roku 1966 bylo započato s opravami radnice, v roce 1978 byla starobylá dřevěná vstupní brána vyměněna za prosklenou a dnešní temně cihlově červenou fasádu pak získala radnice v roce 2012. Novodobé změny interiéru radnice odstartovaly v roce 2004 a završily se v roce 2009 přestavbou obřadní síně a přípravny.

Ocenění poroty: Obecní úřad v Pusté Polomi

 

Budova obecního úřadu byla vybudována v roce 1910. Jedná se o zděný, dvoupodlažní, částečně podsklepený objekt se sedlovou střechou s dřevěným krovem. V roce 2007 se stal objekt majetkem obce a v roce 2010 byl podroben rozsáhlé rekonstrukci.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...