Dobré poledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

46 autobusUž za sedm dnů budou muset zákazníci nejen supermarketu Tesco jezdit za nákupy na kole nebo chodit pěšky. Tesco totiž dále odmítá financovat autobusovou linku číslo 18, která lidi z Prostějova vozila do obchodní zóny v Držovicích zadarmo! Mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Večerníku potvrdil, že služba se stala nerentabilní. Problémem také může být, že v nákupní zóně na severu Prostějova působí již další markety a obchodní řetězce jako například OBI či Kaufland, které se však na financování linky odmítají spolupodílet, přestože bus využívají i jejich zákazníci.

„Mohu vám potvrdit, že zmíněná autobusová linka s platností od 1. prosince 2014 nebude zajíždět až na parkoviště supermarketu Tesco v Držovicích. Naši zákazníci i kolegové mohou využít běžnou autobusovou zastávku městské hromadné dopravy. Za případné nepohodlí se omlouváme jak zákazníkům, tak našim zaměstnancům. Podpora veřejné dopravy byla bohužel z našeho pohledu neekonomická,“ odpověděl na dotaz Večerníku Jiří Mareček, tiskový mluvčí společnosti Tesco Stores ČR se sídlem v Praze.

Tuto změnu samozřejmě registrují i na prostějovském magistrátu, přestože co se týká linky číslo 18, šlo čistě o spoj podporovaný soukromým subjektem. „Nejde o běžnou linku městské hromadné dopravy, kompletně ji financovala soukromá společnost Tesco Stores. A pokud mám správné informace, tak tomuto supermarketu ubyl počet zákazníků a tím i finančních prostředků. Zrušení linky je tak podle mě vyústěním úsporných opatření této organizace,“ sdělila Večerníku Alena Rašková, první náměstkyně primátora Statutárního města Prostějova zodpovědná za dopravu ve městě. „Jednáme nyní se společností FTL, jak tuto mezi lidmi oblíbenou linku, alespoň částečně zachovat,“ dodala. 

Zrušení pohodlného spoje se samozřejmě Prostějovanům nelíbí. „Podle mého názoru je to škoda, protože linka číslo 18 byla občany Prostějova hojně využívána. Dopoledne jezdili převážně senioři nakupovat do Teska, no a odpoledne i ti ostatní, školáci či pracující. Lidé si na zvýhodněné spojení zvykli a budou asi stejně jako já zklamáni, že se služba občanům, která dobře fungovala, ruší,“ posteskla si Večerníku Eva Brabcová z Prostějova. „Moc bych se přimlouvala za to, aby se celá záležitost ještě jednou projednala na úrovni magistrátu, společnosti FTL a Tesca, aby se našlo řešení, jak tuto linku zachovat. Řešením by mohlo být vybírat jízdné u tohoto spoje tak, jako u jiných spojů MHD, navíc by se dal provoz linky číslo 18 omezit, aby byla maximálně a efektivně využívána,“ nabízí návod čtenářka Večerníku. Jak jsme dále zjistili, Tesco k tomuto kroku sáhlo 

 

i v dalších městech po celé České republice. Společnost FTL chystá k celé záležitosti vydat v nejbližších dnech tiskovou zprávu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...