Dobré ráno, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 rondelV rozpočtu města pro rok 2015 se počítá s pokračováním další etapy výstavby cyklostezky podél silniční komunikace ve Vrahovické ulici. Jak Večerník už v průběhu tohoto roku opakovaně informoval, tuto investiční akci provázejí problémy v podobě několika nesouhlasných stanovisek ze strany Dopravního inspektorátu Policie ČR. Vybudovat tak cyklostezku z náměstí Padlých hrdinů podél silnice až k vrahovickému kostelu, se zdá být téměř nemožné. Přesto radní chtějí postupně po konzultaci s policejními odborníky odstraňovat jednu kritizovanou část původního projektu za druhou a celou investici nakonec uskutečnit podle plánu!

„Cyklostezka ve směru od Dony až po železniční přejezd ve Vrahovické ulici už jakýmsi způsobem funguje, cyklisté jezdí po chodci málo využívaném chodníku podél bývalého Agrostroje. Od přejezdu až po pivovar jsme tento chodník zrekonstruovali v celé jeho třímetrové šířce 

a tento úsek se brzy pomocí dopravního značení rovněž změní na smíšenou stezku pro chodce i cyklisty. Pořád tady ale existují problémy a neshody s Dopravním inspektorátem, který stále upřednostňuje vést cyklostezku pro krajnici silniční komunikace,“ shrnul situaci pro Večerníku Zdeněk Fišer, náměstek primátora Statutárního města Prostějov. 

Magistrát tak během uplynulého roku nechal za více než milion korun opravit kanálové vpusti po celé délce silnice ve Vrahovické ulici, aby cyklisté mohli pohodlněji využívat krajnici. „Podle mého názoru to byly zbytečně vyhozené peníze, protože nyní se začátkem zimního období se tato cyklostezka na krajnici silnice ruší z důvodu zimní údržby. Navíc máme stále více ohlasů občanů, kteří se bojí na kole jezdit po silnici ve Vrahovické ulici kvůli obrovskému provozu vozidel, zvláště těch nákladních. 

I z tohoto důvodu tak pořád trváme na našem původním projektu a hodláme udělat všechno, abychom prosadili cyklostezku jako součást širokého chodníku kolem Agrostroje. Podle našeho názoru je to z logického i lidského hlediska ta správná cesta, jak vytvořit pro cyklisty nejbezpečnější podmínky,“ uvedl Zdeněk Fišer. 

Město se tedy rozhodlo postupem času po dohodě s Dopravním inspektorátem začít odstraňovat všechny sporné body, které policistům v projektu výstavby cyklostezky do Vrahovic vadí. „První věcí je zajištění bezpečného nájezdu na vlastní cyklostezku vedoucí na náměstí Padlých hrdinů. Na křižovatce ulic Svatoplukova, Vrahovická a Českobratrská bude vybudován rondel. Místa je tu dost a vyřeší se jím hned několik problémů. Jednak složitost výjezdu z Českobratrské a také ze Svatoplukovy na Vrahovickou, kde řidič musí kličkovat, než se dostanou na hlavní. Pomocí bezpečnostního ostrůvku vytvoříme také bezproblémový nájezd na cyklostezku. Policistům totiž vadí, že by jinak cyklisté složitě a nebezpečně odbočovali doleva po klasické křižovatce ve směru od Svatoplukovy ulice,“ popsal Zdeněk Fišer. 

Jak doplnila první náměstkyně primátora Alena Rašková, rondel na náměstí Padlých hrdinů by se mohl na náklady města zrealizovat už příští rok. „Je to tak. Tato investiční akce ještě nemá pevný termín. Bude se ale jednat o velmi potřebnou stavbu, která má řešit dopravní komplikace v této lokalitě. Co si budeme povídat, vyjet dneska z Českobratrské ulice do křižovatky a pokračovat dál, to je mnohdy skutečně nadlidský problém. Navíc výstavba rondelu v tomto místě je opravdu úvodem k realizaci cyklostezky až do Vrahovic. Právě díky kruhové křižovatce bude možné vybudovat bezproblémový nájezd na cyklostezku, aby ´kolaři´ nebyli ohrožováni řidiči vozidel a naopak,“ shrnula nová zástupkyně prvního muže prostějovského magistrátu.

 

V dalších letech se pak budou řešit problémy s bezpečností na další části cyklostezky směrem do Vrahovic, a to zejména na mostě poblíž pivovaru. „Tady číhá další problém. Tudy nemůžeme cyklostezku už vést po chodníku, který se na místě zužuje na minimum. Musíme proto vyprojektovat nové přemostění výhradně pro cyklisty. Ale to je ještě daleko, prioritu ohledně cyklostezky má nyní zmíněný rondel na náměstí Padlých hrdinů,“ dodala Alena Rašková. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...