Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
44 nahon

Rekonstrukce mlýnského náhonu dávno skončila, ale lidé bydlící v jeho okolí, ale i náhodní kolemjdoucí, neustále reptají. Podle mnohých byla celá revitalizace tohoto koutku Kolářových sadů odfláknuta, jiní zase tvrdí, že zakázka města není dosud dokončena. Veškerou kritiku odmítá i náměstkyně primátora Ivana Hemerková, která společně s Večerníkem podnikla ve čtvrtek inspekční cestu na místo okolo mlýnského náhonu, které je některými obyvateli tolik propírané...

Jakmile Večerník ve čtvrtek dorazil na radnici s otázkami ohledně skutečného stavu věcí po ukončené rekonstrukci mlýnského náhonu, náměstkyně primátora Ivana Hemerková bouchla do stolu se slovy: „A jedeme!“ Bez dalších slov jsme tak společně podnikli krátkou inspekční cestu po Kolářových sadech. Náměstkyně se totiž na vlastní oči chtěla přesvědčit, zda je kritika lidí oprávněná a zároveň hodlala přímo na místě popsat naší redakci skutečný stav věcí.

Tou první záležitostí, která se stala terčem dohadů, je čerstvě zatravněná velká plocha okolo náhonu. Tady se totiž vyskytl problém s obrovskou podmáčeností terénu, na mnoha místech dokonce vévodí hrozné kaluže. Jak je možné, že stavebně upravená plocha je nyní v takovém stavu? „Je pravda, že teď se tady nacházejí tři poměrně velké fleky, na nichž ze zeminy prosakuje voda. Ty se ovšem v rámci terénních úprav na jaře příštího roku budou dosypávat novou zeminou v souvislosti s rozsáhlou výsadbou stromů, kterých tady bude asi čtyřicet a vytvoří se zde parčík určený k oddechu a relaxaci. Jak vidíte, na této velké ploše je přesně podle projektu rekonstrukce založen nový trávník, ale je konec října, takže se nedivte, že ještě nevzešel. A co se týká terénních nerovností, kvůli nimž také vznikly ony tři velké kaluže, ty se už nedají teď nijak upravit, vzhledem k rozbahněnosti celé plochy by sem nemohla vjet těžká technika,“ zhodnotila přímo na místě mlýnského náhonu a jeho okolí Ivana Hemerková.

Ještě na začátku října, kdy voda náhonem protékala pouze sporadicky, si občané stěžovali také na zápach bahna na dně nově vytvořeného zálivu v blízkosti hvězdárny. „Jak ale dnes vidíte, záliv je už nyní zaplněn vodou, na které se vesele prohánějí kačeny. Navíc se mi líbí speciálně upravené břehy, které jsou vytvořeny z přírodního materiálu. To ostatně bylo podmínkou získání dotace. Břehy totiž nesměly být betonové,“ okomentovala další zastávku u dříve problematického místa.

Jak si Večerník dále zjistil a ověřil, více než pětimilionová zakázka byla stavební firmou Krejčí již předána městu. „To mohu potvrdit, rekonstrukce mlýnského náhonu tímto byla ukončena, v nejbližších dnech už proběhne pouze kolaudace. Jistě, je zde ještě hodně práce, ta už ale není spojena s veřejnou zakázkou. Výsadba zhruba čtyř desítek stromů a keřů začne nejdříve na jaře, stejně jako předmětem další zakázky bude stavba několika lávek přes mlýnský náhon. To vše v rámci výstavby cyklostezky okolo tohoto toku,“ prozradila Hemerková.

Skutečnost, že opravovaný mlýnský náhon a hlavně jeho okolí ještě nevypadají jako z čítanky, Ivana Hemerková nepodceňuje. „Je ale zapotřebí občanům, kteří si stěžují, zároveň vysvětlit, že vzhledem k velmi deštivému podzimu nebylo možné provést vše tak, jak bylo naplánováno. Společně s terénními úpravami, výsadbou stromů a stavbou nových lávek bude vše hotovo do pololetí příštího roku. Lidé musí mít trpělivost,“ ujišťuje veřejnost prostřednictvím Večerníku náměstkyně primátora Prostějova.

44 nahon244 nahon344 nahon4

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...