Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

43 koaliceFOTO: Tip Večerníku na složení koalice POTVRZEN * Hana Naiclerová (ANO 2011) pohrdla flekem první náměstkyně, kterou se tak stene Alena Rašková! * Stovky milionů z Evropské unie bude hlídat komunista Šlambor, který obsadí novou funkci uvolněného radního * „Nejslabším“ článkem křehké koalice je poslanec Holík * Jednání zastupitelstva se budou konat vždy o den dříve, tj. už v pondělí * Noví náměstci primátora? Kdepak, vše při starém!

Když pouze pár minut po oznámení konečných výsledků komunálních voleb do Zastupitelstva Statutárního města Prostějov Večerník favorizoval koaliční spojení ČSSD, PéVéčka a KSČM, mnozí čtenáři i experti se chytali za hlavu. Měli nás mírně řečeno za blázny. A vidíte, uběhlo jen pár dnů 

a přesně tak se stalo! Ač tomu věřil jen málokdo, pro notnou skupinu Prostějovanů přívětivější spojení ČSSD a ANO 2011 se nekoná. „Babišovci“ totiž promarnili možná historickou šanci spolupodílet se na řízení magistrátu. Chtěli příliš, nemají nic. A tak počátkem uplynulého týdne dostali díky jejich diletantskému přístupu příležitost k vyjednávání komunisté. Chopili se jí za pačesy a do řízení Prostějova se vrací poprvé od pádu totality v roce 1989. Stává se tak po rovném čtvrtstoletí. Zvítězila tudíž varianta, která poskytne prakticky staronovému vedení města jen těsnou většinu osmnácti hlasů, tudíž se dá s opozicí, kam přechází dosud vládnoucí ODS a bude v ní i ve volbách druhé ANO 2011, očekávat pravidelný a velmi tuhý boj...

Dnes už tak jistojistě víme, kdo bude po čtyři roky řídit prostějovský magistrát. To, co Večerník avizoval ve svém minulém vydání, se v úterý 21. října stalo skutečností. Vítězná strana ČSSD se dohodla na spolupráci s hnutím PéVéčko a KSČM! Ostatně právě toto spojení odhadovala naše redakce už před volbami jako nejpravděpodobnější, což nastínilo dobré povědomí Večerníku 

o prostějovské komunální politice. „Mohu potvrdit, že vznikla dohoda o radniční trojkoalici České strany sociálně demokratické s hnutím PéVéčko a Komunistickou stranou Čech a Moravy. Mezi těmito subjekty existuje velký průnik volebními programy, takže konečná shoda nebyla až tak složitá,“ potvrdil v úterý odpoledne serveru vecernikpv.cz Miroslav Pišťák, lídr ČSSD a stávající prostějovský primátor. 

K uvedenému trojlístku se začalo schylovat poté, co už předminulý víkend jeden z vyjednavačů hnutí ANO 2011 přitlačil ke zdi členy vítězné ČSSD s požadavkem, aby koalice vznikla bez Jiřího Pospíšila a Ivany Hemerkové (PéVéčko), zato s ODS a KDU-ČSL. „Doteď vůbec neznám důvod tohoto návrhu. Vyjednavač ANO 2011 nám pouze suše oznámil, že nemá mandát jednat s PéVéčkem. V tu chvíli jsem nabyl dojmu, že spolupráce s ANO 2011 nebude možná, nejsem zvyklý jednat pod tlakem nějakých ultimát,“ svěřil se Večerníku ve čtvrtek 23. října Miroslav Pišťák. „Já chci budoucí koalici stavět na osvědčené spolupráci, a v předešlých čtyřech letech nám to s náměstky Jiřím Pospíšilem a Ivanou Hemerkovou klapalo ku prospěchu celého magistrátu. Neviděl jsem důvod tuto fungující součinnost měnit. Tudíž záhy bylo také jasno o matematice, neboť výsledky voleb příliš reálných možností neskýtaly. KSČM bylo tou nejschůdnější variantou. Vím, že někteří nám toto spojení budou zazlívat, ale je to prostě sňatek z rozumu,“ informoval dále s největší pravděpodobností staronový primátor Statutárního města Prostějov. 

Hnutí ANO 2011 tak bylo vyjednávacím týmem sociálních demokratů poděkováno a de facto posláno do opozice. „Přitom jsem jeho lídryni paní Naiclerové nabízel post první náměstkyně 

a byl jsem ochoten dokonce jít až tak daleko, že bych jí po šestnácti letech předal kontrolu nad městskými financemi,“ přiznal z průběhu jednání velkorysou nabídku Miroslav Pišťák. Jak následně upřesnil, teprve poté oslovil představitele KSČM a následně bylo nové řízení magistrátu na světě. Komunisté okolo Jaroslava Šlambora a Josefa Augustina se totiž rozhodně dvakrát nenechávali přemlouvat. 

Prakticky okamžitě po oznámení vzniku této trojkoalice, přišly do redakce Večerníku první kritiky samotného faktu, že ve vedení města se objeví právě KSČM. „Na tyto invektivy nebudu reagovat. Myslím, že již žijeme 

v demokratické době a volič si mohl svobodně vybrat, načež takto rozložil síly. A být ve spojení jen s víceméně pravicovými stranami by nebylo pro ČSSD nejvhodnější variantou,“ uvedl pro naše webové stránky Pišťák. Na mysli měl možnou čtyřkoalici s ANO 2011, ODS a KDU-ČSL. Právě s tímto návrhem přišla lídryně ANO 2011 Hana Naiclerová, a o předminulém víkendu se o něm v politických kuloárech živě diskutovalo. 

Hlavní hráč na poli prostějovské komunální politiky ovšem nezastírá, že takto sestavená koalice bude mít v mezních situacích jen velmi muší sílu. „Jistě, jedná se o převahu pouhého jediného mandátu v zastupitelstvu. Důležitá témata musíme prohlasovat všemi hlasy, jinak rozhodnutí rady neprojdou. I z tohoto důvodu plánuji v rámci své kompetence nařídit jednání zastupitelstva vždy na pondělí, aby se jej mohli pravidelně účastnit jak poslanec Pavel Holík, tak i senátorka Božena Sekaninová, jinak leckdy zaměstnaní svými povinnostmi ve státních funkcích,“ nastínil zásadní změnu Miroslav Pišťák. „Není to sice úplně ideální, ale na druhou stranu nepředpokládám, že do všeho bude promlouvat politické zaměření. Když budeme například schvalovat peníze na opravu chodníků, ruku pro zvedne určitě víc než osmnáct zastupitelů. Podobně tomu bylo i v uplynulém volebním období,“ míní lídr vítězné ČSSD, která od voličů získala desetičlenný aparát.

A jak zní konkrétní dohoda trojkoalice?

V radě města zasedne šest zástupců sociální demokracie - primátor Miroslav Pišťák, první náměstkyně Alena Rašková, náměstek Zdeněk Fišer a radní Alois Mačák, Pavel Smetana i Bedřich Grulich, jemuž místo přepustila na kandidátce šestá v pořadí Milada Galářová. 

Hnutí Pévéčko budou zastupovat náměstci primátora Jiří Pospíšil s Ivanou Hemerkovu. 

Nově vytvořenou pozici uvolněného radního obsadí lídr KSČM Jaroslav Šlambor, který bude mít na starosti příliv dotací pro Prostějov. Poslední dvě místa pak případnou jeho kolegům, nováčky v radě budou Josef Augustin a Václav Šmíd.  

43 jedenactka

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...