Dobrý večer, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

27 namesti tgmV září se celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji oproti minulému měsíci mírně snížil, a to o 1,1 procenta na 37 133 osob. Počet hlášených volných pracovních míst se naopak zvýšil o tři procenta na 2 811 a podíl nezaměstnaných osob se snížil o 0,2 procentního bodu na hodnotu 8,3 procenta.

K 30. září 2014 evidoval Úřad práce ČR, krajská pobočka v Olomouci celkem 37 133 uchazečů o zaměstnání. Podle očekávání došlo oproti předchozímu měsíci k obvyklému mírnému poklesu nezaměstnanosti o 396 osob. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je nynější počet nezaměstnaných nižší o 2 180 osob, tedy celkem o 5,5 procenta,“ uvedl základní statistická fakta Jaroslav Mikšaník, pracovník krajského Úřadu práce v Olomouci.

V průběhu září bylo v Olomouckém kraji nově zaevidováno 4 528 uchazečů o zaměstnání, z toho 155 osob, které přišly do evidence úřadu práce z důvodu ukončení svého samostatného podnikání na živnostenský list. Počet nově registrovaných je výrazně vyšší než v předchozím měsíci o 1 889 osob, to je o dvaasedmdesát procent, a je zhruba stejný jako v roce 2013. „Z evidence během září ale odešlo celkem 4 924 uchazečů. Bylo to o 1 648 osob více než v předchozím měsíci o 907 osob více než ve stejném měsíci minulého roku,“ připomněl Mikšaník.

41 tabulkaMeziměsíční vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Olomouckého kraje byl podobný - ve všech okresech počet nezaměstnaných klesl. V absolutních číslech počet nezaměstnaných nejvíce poklesl v okrese Olomouc (- 189 osob). Naopak k nejmenšímu poklesu došlo v okrese Přerov, a to pouze o 0,6 %. „Co se týká přímo Prostějova, tady meziročně nezaměstnanost poklesla nejvíce, a to celkem o jedenáct procent. Aktuálně je zde 5 294 lidí bez práce a na úřadu práce je hlášeno 533 volných míst. To znamená, že na jedno místo je bezmála deset uchazečů o zaměstnání,“ vypočítal Jaroslav Mikšaník.

Na konci září bylo v evidenci krajského Úřadu práce v Olomouci 19 144 žen. V evidenci bylo dále 3 703 osob se zdravotním postižením a 2 485 absolventů škol a mladistvých. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 6 125 uchazečů o zaměstnání, to je šestnáct procent všech uchazečů vedených v evidenci.

K 30. září 2014 v Olomouckém kraji evidovali celkem 2 811 volných pracovních míst. 

Nejvíce, celkem 496, je volných pracovních míst pro kvalifikované dělnické strojírenské profese (soustružníky, zámečníky, svářeče a nástrojaře, mechaniky a opraváře strojů), což je osmnáct procent z celkové nabídky. Nadále je stále vysoká poptávka zaměstnavatelů po řidičích nákladních automobilů, zejména do kamionové dopravy, dále po řemeslnících z oblasti stavebnictví, skladníky, obsluhu vysokozdvižných a paletovacích vozíků, jeřábníky, obsluhu stavebních strojů a stabilně vysoký zájem je i o pracovníky ochrany a ostrahy, prodavače, číšníky a servírky a kuchaře.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...