Dobré dopoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

36 zesovPřed měsícem Večerník informoval o problému, který může zhatit plány dokončit cyklostezku z Prostějova do Žešova. Zatímco totiž prostějovský magistrát vykupoval všechny potřebné pozemky za tři sta korun za metr čtvereční, římskokatolická farnost v Žešově si postavila podle prvního náměstka primátora Jiřího Pospíšila hlavu a nehodlá jít pod cenu pěti set korun. To však nyní církev zásadně odmítá a rovněž primátor Miroslav Pišťák považuje celou kauzu za nedorozumění. Pravdou ale zůstává, že dodnes není vedení města s církví dohodnuto!

„Pro výstavbu cyklostezky je v tomto případě nutné vykoupit část pozemku o výměře kolem dvou tisíc čtyřset metrů čtverečních, což při požadované ceně pěti set korun za metr činí částku ve výši jednoho milionu dvouset tisíc korun. Město ctí spravedlivý přístup ke všem svým partnerům a vůči občanům plní funkci dobrého hospodáře. Nemůžeme, vzhledem k ostatním výkupům, vyhovět nepřiměřeným cenovým podmínkám zbývajících majitelů. Abych pravdu řekl, zejména přístupu žešovské farnosti vůbec nerozumím,“ prohlásil již před měsícem Jiří Pospíšil, první náměstek primátora Statutárního města Prostějov. Když tehdy Večerník oslovil žešovského kněze Adama Cynarského, ten se přímo zhrozil nad celou kauzou. „To je naprosté nedorozumění, my samozřejmě nechceme a nebudeme bránit něčemu, co bude prospěšné celému Žešovu,“ řekl mimo jiného Cynarski. 

Do začínajícího sporu s magistrátem se vložilo také olomoucké arcibiskupství. „Každého napadne pár důvodů, proč se město takto chová, já to ale komentovat nebudu... Mediální humbuk je jedna věc, realita je ovšem jiná, daleko jednodušší. Původní částka vyšla z předběžných diskusí, ale nic nebylo závazné. Magistrátu jsme nyní poslali dopis, že jsme ochotni a připraveni o ceně jednat a stavbě cyklostezky rozhodně nebudeme bránit,“ prohlásil pro Večerník Jiří Gračka, mluvčí Arcibiskupství olomouckého.

V minulých dnech nás pochopitelně zajímalo, jak se situace v jednání s církví vyvíjí a jaká je vůbec aktuální situace. „Jednal jsem osobně s panem farářem Cynarskim z Žešova. Sdělil jsem mu, že cena pěti set korun je pro město nepřijatelná a nabídl jsem mu, že můžeme celou záležitost řešit i směnou pozemků, tedy metr za metr. Pan farář poslal na město návrh směny s tím, že požaduje ještě doplatek, což ovšem pro nás opět není výhodné. Jedná se přece o směnu orné půdy metr za metr, neboť jde o ornou půdu stejné bonity a stejné ceny. Tento návrh tedy nemůžeme akceptovat,“ informoval o aktuální situaci první náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil. „Také já ale pevně věřím, že se dohodneme...“ 

 

Buďme tedy optimisté, ale kdyby náhodou k dohodě nedošlo, má město ohledně výstavby cyklostezky do Žešova vůbec připraven takzvaný plán B? „Záložní varianta v tomto případě neexistuje, prostě by cyklostezka nemohla být vybudována a to by mě velmi mrzelo, protože v těchto místech je naprostou nezbytností. Ale pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum a zájmy občanů,“ uzavřel prozatím toto téma Jiří Pospíšil.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...