Dobré dopoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

28 sidliste1Ve středu 9. července odpoledne proběhlo v pořadí již druhé veřejné projednávání studie plánované regenerace sídliště Svornosti ve Vrahovicích. Diskuze s občany se v jedné z tříd Základní školy Majakovského ve Vrahovicích zúčastnili primátor Statutárního města Prostějov Miroslav Pišťák a jeho náměstci Ivana Hemerková, Alena Rašková i Zdeněk Fišer. A pochopitelně rovněž autor studie architekt Radko Pavlacký, včetně vedoucích kompetentních odborů magistrátu. Projednávání plánu regenerace sídliště bylo často velmi bouřlivé, lidé jednak odmítli výstavbu nového parkoviště a snažili se prosadit některé změny v projektu. Večerník byl u toho!

Parkoviště nechceme, protože by nám ho stejně obsadili zaměstnanci Minervy. Hřiště posuňte jen o pár metrů, ale nedávejte nám ho pod okna, nechceme poslouchat křik dětí. Místa pro popelnice požadujeme kvůli zápachu dál od obytných bloků, a ty chodníky nám opravte, jejich síť PAK narovnejte! Tyto, ale i další požadavky vznášeli minulou středu lidé ze sídliště Svornosti směrem k radním a architektu Radko Pavlackému.
„Každé projednávání konkrétního zámyslu města má sloužit především k tomu, aby se vyjasnily některé technické záležitosti dané studie. Ale zejména jde o to, abychom zjistili názory občanů a jejich konkrétní požadavky nebo návrhy na změny začínajícího projektu. Docela mě překvapilo, že zdejší občané odmítli výstavbu parkoviště, přestože právě nedostatek parkovacích ploch je problémem všech prostějovských sídlišť. Pokud ale obyvatelé vrahovického sídliště další parkovací místa nechtějí, tak tam prostě nebudou,“ konstatoval o den později Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějov. Naopak námitkám proti přemístění dětského hřiště uprostřed vnitrobloku rozumí a chápe je. „Sám jsem zastáncem toho, aby dětské hřiště zůstalo uvnitř sídliště, rodiče k němu měli blízko a jejich malá dítka byla pod přímým dohledem. Zároveň rozumím i těm námitkám občanů, kteří si nepřejí umístění dětského hřiště u domu, ve kterém bydlí převážně starší a nemocní spoluobčané. Chápu, že častý dětský křik pod otevřenými okny není to pravé ořechové,“ svěřil se Pišťák.
„Rekonstrukce sídliště Svornosti ve Vrahovicích, kterou plánujeme na příští rok, má stát zhruba dvacet milionů korun. Bohužel, na tuto investici nezískáme žádnou státní ani evropskou dotaci, protože se nejedná o panelové sídliště, nýbrž zde stojí pouze zděné domy. Budeme ji tedy muset platit z vlastního rozpočtu.
Takže pokud lidé z tohoto sídliště odmítnou například výstavbu parkoviště, jenom tím ušetříme. A to dost významnou částku,“ zareagoval na požadavek občanů sídliště Zdeněk Fišer, primátorův náměstek zodpovědný za stavební investice.
Několik lidí ze zmíněného sídliště Svornosti na veřejném projednávání projektu zmínilo rovněž obavy o zahrádky, které lemují jeden z chodníků podél obytných bloků. „Tento chodník projde výraznou rekonstrukcí a kvůli zimní údržbě zde vybudujeme chodník zátěžový, aby přečkal údržbu pomocí techniky. Je pravda, že studie počítá i s rozšířením této komunikace pro pěší, čímž zhruba o půl metru ukrojíme ze zmíněných zahrádek. Nepůjde ale o žádnou drastickou úpravu. A co se týká těchto zahrádek, musíme v budoucnu prověřit jejich uživatele. Někdo tady za zahrádku platí pronájem, ale několik parcel je tu zřízených takzvaně načerno,“ podotkl na toto téma náměstek Fišer.
Nyní projektant podle připomínek občanů zpracuje dvě konečné studie regenerace sídliště Svornosti a ty budou zaslány jednotlivým samosprávám obytných bloků. Podle většinového názoru se pak vybere jedna, podle níž se vypracuje projekt.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...