Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

20 auditorkaHlavním důvodem, proč primátor Miroslav Pišťák svolal na minulé úterý mimořádné jednání zastupitelstva, bylo schválení řádné účetní uzávěrky města a jím zřízených organizací za rok 2013. A nejednalo se o nic jednoduchého! Jak Večerník už v polovině března informoval, zastupitelé se vzhledem k novele občanského zákoníku velmi zdráhali přijmout odpovědnost za uzávěrku. Za správnost účetnictví města totiž nově ručí každý ze zastupitelů vlastním majetkem! Však se kvůli tomu také v úterý odpoledne strhla na půdě radnice ostrá diskuze...

„Finanční výbor zasedal v pondělí dvanáctého května za účasti auditorky, která nám některé sporné body vysvětlila. Na základě toho náš výbor doporučil zastupitelům schválit účetní uzávěrku města za rok 2013,“ řekl hned na začátku diskuze Radek Zacpal, předseda finančního výboru města. Vzápětí jak ostravská auditorka Marie Ptáčková, tak členové rady města, byli zasypáni dotazy ostatních zastupitelů. Probíraly se jednotlivé položky účetnictví, ale většina otázek směřovala k nedávno odhalenému finančnímu průšvihu na Základní škole Dr. Horáka. „Jak po mně může někdo chtít, abych zvedl ruku pro tuto účetní uzávěrku, když na zmíněné škole je více jak dvoumilionové manko? A je toto manko vůbec nějakým způsobem vykázáno v účetní uzávěrce města? Já jsem ho v materiálech nikde nenašel a za účetnictví města ručím podle občanského zákoníku svým majetkem,“ rozdurdil se jeden z opozičních zastupitelů. „Přiznejme si otevřeně, že to, co se stalo na Základní škole Dr. Horáka, je obrovský problém. Nicméně z hlediska účetnictví se zmíněné manko v uzávěrce města za rok 2013 neobjevilo, tato operace bude vykázána až za letošní rok. Účetní uzávěrka, kterou budeme nyní schvalovat, není nijak touto událostí ovlivněna,“ ujistil své kolegy zastupitele Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějov.
Druhý zásadní dotaz většiny zastupitelů mířil na nezávislou auditorku, kterou si najalo město k detailnímu prozkoumání účetní uzávěrky. „Můžeme se spolehnout na to, že jste všechny účetní údaje prozkoumala a jsou správné? Hlavně mě zajímá, zda za účetnictví města za rok 2013 dáte lidově řečeno krk, a my pro něj můžeme hlasovat,“ zeptal se na rovinu Josef Augustin (KSČM). „Za sestavení účetní uzávěrky je odpovědné město. Uzávěrka má podat věrný a poctivý obraz v souladu s českými účetními předpisy a za takový kontrolní systém, který považuje za nezbytný pro sestavení konečné uzávěrky tak, aby neobsahovala významné materiální nesprávnosti způsobené podvodem nebo chybou. Mojí odpovědností je vyjádřit na základě našeho auditu konečný výrok k této uzávěrce,“ řekla Marie Ptáčková z ostravské auditorské společnosti FIN-PARTNER.
Vzápětí ale prostějovské zastupitele přece jen jakž takž uklidnila. „Podle našeho názoru účetní uzávěrka města Prostějova podává ve všech významných ohledech věrný a poctivý obraz aktiv i pasiv včetně nákladů a výnosů jeho hospodaření. Jsme přesvědčeni, že důkazní informace, které jsme získali, poskytují dostatečný a vhodný základ pro vyjádření našeho výroku,“ konstatovala Marie Ptáčková.
Na její slova nakonec většina za-stupitelů dala. Účetní uzávěrka města za rok 2013 byla schválena.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...