Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

15 hradbyVedení magistrátu se jakž takž konečně dohodlo s památkáři a připravuje výběrové řízení na rekonstrukci městských hradeb ve Školní ulici. Aby se tato starodávná pamětihodnost Prostějova brzy nerozpadla, je potřeba do rozsáhlých oprav investovat až pět milionů korun!

„Zatím rada města odsouhlasila vypsání výběrového řízení na dodavatele stavby a všichni věříme, že konkurzem dosáhneme výrazného snížení původně naplánované částky za rekonstrukci městských hradeb,“ potvrdil Večerníku Zdeněk Fišer, náměstek primátora Statutárního města Prostějov. „Po dlouhé době došlo ke kompromisu s památkáři a tak můžeme zrealizovat upravený projekt. Původně jsme sice hradby chtěli zabezpečit proti zatékání vodou stříškou, která by je chránila před deštěm, nakonec ale na zásah památkářů půjde o jiné opatření. V současnosti je vršek hradeb pokryt kameny, které jsou vyspárovány betonem. Nyní budou jakousi stříšku tvořit břidlicové pláty se zhruba deseticentimetrovým okapem směrem do Smetanových sadů,“ popsal hlavní smysl rekonstrukce Fišer.

Nově však bude vyspárováno i celé zdivo hradeb. „To ale bude podle mého názoru trpět vlhkostí i nadále. My jsme původně chtěli zhotovit větší střechu na hradbách tak, aby dešťová voda nestékala po svislých stěnách, ale dál od hradeb. Bohužel, památkáři byli jiného názoru,“ povzdechl si dále náměstek.

Blížící se rekonstrukci městských hradeb vítá i radní a předsedkyně Okrašlovacího spolku Milada Sokolová. Tímto se jí totiž otvírá možnost rozšířit po hradbách malby židovských domů, které do roku 1970 ve Školní ulici stály. „Poté, jak se hradby opraví, bychom chtěli pokračovat v našem projektu malování, alespoň do poloviny hradeb. Myslím však, že památkáři budou proti, ale budeme s nimi každopádně jednat,“ pousmála se Sokolová, která je současně i radní a předsedkyní kulturní komise.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...