Příjemnou noc, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

13 11 ratingKdyž vloni touto dobou získalo Statutární město Prostějov od mezinárodní ratingové agentury Moody´s Investors Service rating stupně Aa1.cz, jednalo se hned po České republice jako celku a hlavním městě Praze  o třetí nejlepší hodnocení hospodaření tuzemska. Rok se s rokem sešel a všechno je jinak. Kdepak Česká republika, kdepak Praha! Nejzdravější ekonomická situace panuje momentálně v Prostějově, který aktuálně získal rating Aa1.cz s pozitivním výhledem. A tím v současnosti nedisponuje nikdo kromě Prostějova!

„Už jsme si tak trochu zvykli na to, že jednou za rok dostaneme od uznávané mezinárodní společnosti nějaký rating. Začali jsme uvažovat o tom, zda se jedná o samozřejmost. Mohu ale ujistit každého, že to vůbec žádná samozřejmost není. Za zhodnocením ekonomického hospodaření státu, města či firmy stojí spousta úsilí a času. Bez ohledu na to, jaký stupeň ratingu nám agentura Moody´s Investors Service každoročně uděluje, dokáží nám její odborníci kolikrát říct i něco, po čem nám optimistický úsměv na tváři i zkysne,“ svěřil se na úvod úterní prezentace nového ratingu roku 2014 pro Statutární město Prostějov primátor Miroslav Pišťák.

Tentokrát ale úsměv žádnému z radních, a primátorovi už vůbec ne, na tváři nezkysnul. Ba právě naopak. Jeden z nejpřednějších ekonomických analytiků Petr Vinš z agentury Moody´s oznámil členům vedení města, že Prostějov získal o stupeň lepší ratingové hodnocení než vloni, tedy Aa.1cz s pozitivním výhledem. „Hlavním faktorem pozitivně ovlivňujícím národní rating statutárního města Prostějov na úrovni Aa1.cz je kontinuální pokles jeho zadluženosti zesílený závazkem současného vedení města udržet nízkou úroveň dluhu. Rating města je dále podpořen dosavadními solidními provozními a rozpočtovými výsledky. Je však zároveň omezen ambiciózním investičním plánem Prostějova, který v roce 2013 vedl k navýšení kapitálových výdajů.

A právě vyšší kapitálové výdaje i postupné snižování zásob městského majetku vhodného k prodeji by mohly oslabit dosavadní vysokou kapacitu města pro samofinancování svých kapitálových výdajů, případně také oslabit solidní hotovostní rezervy,“ prozradil Petr Vinš z mezinárodní ratingové agentury Moody´s Investors Service. Jak vzápětí vysvětlil, v letech 2009 až 2013 dosahoval Prostějov solidních provozních přebytků. „Loni narostl hrubý provozní výsledek nad pětadvacet procent provozních příjmů z již tak vynikající úrovně jednadvaceti procent v roce 2012.

Hlavním faktorem tohoto meziročního navýšení byl sedmiprocentní růst provozních příjmů související s vyššími příjmy ze sdílených daní, které posílily z důvodu nárůstu celostátního výběru daní a nového rozpočtového určení daní. Dalším faktorem přispívajícím k dobrým provozním výsledkům města byl stabilní vývoj provozních výdajů, které v meziročním srovnání zůstaly bez významných změn. Podle našeho názoru budou provozní přebytky města záviset hlavně na růstu příjmů, jelikož v letech 2009 až 2013 se značně zmenšil prostor pro výrazná výdajová úsporná opatření. V letošním roce by měl mírný hospodářský růst zajistit jistý nárůst příjmů,“ přiblížil další aspekty vynikajícího ratingu pro Prostějov Petr Vinš.

Na otázku Večerníku, zda při tomto ekonomickém hodnocení se nebude vedení města obávat úvěru na možné velké investice, odpověděl prostějovský primátor zdrženlivě. „Na to se v tuto chvíli velmi těžce odpovídá. Podívejte se, píše se rok 2014 a na podzim nás čekají komunální volby. Možná bude na radnici nová politická reprezentace a já nevím, s jakými ekonomickými plány do příštího volebního období půjde. Nicméně předpokládám, že v hos-
podaření se bude pokračovat v rozumných investicích.

Pokud se pak většina zastupitelstva rozhodne pro investici, při které se město neobejde bez úvěru, pak je to možné. Právě vzhledem k výbornému ratingu jsme tím nejlepším partnerem pro každou banku. Otázku ale je, jakým způsobem by se ten úvěr splácel tak, aby to neohrozilo zdravou ekonomiku celého města,“ konstatoval Miroslav Pišťák.


Ekonomické hodnocení Prostějova
SILNÉ STRÁNKY
* velmi nízká úroveň zadlužení, která do konce roku 2014 pravděpodobně klesne na nulu
* solidní provozní a rozpočtové výsledky
* solidní hotovostní rezervy

SLABÉ STRÁNKY
* ambiciózní investiční plán, který může vyvolat tlak na schopnost města samofinancovat své kapitálové výdaje

RATINGOVÝ VÝHLED
* hlavními faktory pozitivního výhledu ratingu jsou citelné snižování zadluženosti města v posledních letech, očekávané oddlužení města v roce 2014 a
   solidní provozní a rozpočtová výkonnost města

Co by mohlo rating ZVÝŠIT
* trvale udržitelný nízký dluh města na jednociferné úrovni, nebo žádný dluh doprovázený provozními přebytky na vyšších dvouciferných hodnotách a
   dostatečnou likviditou by mohly mít pozitivní dopad na rating

Co by mohlo rating SNÍŽIT
* trvalé zhoršení provozních přebytků města na jednocifernou úroveň a současně prudký nárůst dluhu by mohly mít negativní dopad na rating

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...