Dobré ráno, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

06 tylovkaJak Večerník již informoval v předcházejících vydáních, v letošním roce začne rozsáhlá rekonstrukce silnice v Tylově ulici. Hlavním cílem investiční akce města je to, po čem zdejší obyvatelé už léta volají. Rozšíří se vozovka a přibudou parkovací místa. A co víc, na křižovatce ulic Tylova, Studentská a Libušinka vznikne RONDEL! Prostějovští radní ovšem nepopírají, že rekonstrukci ulice padne za oběť množství zeleně. Zajištění míst pro parkování je totiž přednější a hlavně v zájmu majitelů aut…

Radní minulý týden ve výhledu možností získání dotací v tomto roce schválili seznam projektových námětů investičních akcí, na jejichž realizace se město letos pokusí získat dotační tituly z prostředků Evropské unie, státu a kraje. A mezi ně patří snaha získat peníze i na rekonstrukci Tylovy ulice.  Z programu Podpory regenerace panelových sídlišť ministerstva pro místní rozvoj může město získat dotaci až do výše sedmdesáti procent rozpočtových nákladů. „Požádáme o dotaci na regeneraci sídliště Tylova a Brněnská a další etapu regenerace sídliště Edvarda Beneše,“ upřesnil Zdeněk Fišer, náměstek primátora statutárního města Prostějov.
„Co se týká Tylovy ulice, odbor rozvoje a investic zpracoval v projektu rekonstrukce vozovek, parkovišť, městského mobiliáře, řešení vegetačních úprav a výstavbu okružní křižovatky Tylovy ulice v úseku mezi Studentskou ulicí a Libušinkou. Předpokládaná výše celkových nákladů činí dvacet milionů korun, z toho dotace mohou činit maximálně čtyři miliony. Z pohledu poměru celkových nákladů projektu k maximální výši dotace se navrhuje tento úsek rozdělit na dvě části. Letos bychom se měli pustit do úpravy vozovky
a parkovacích ploch, v roce 2015 by byla na pořadu výstavba zmíněného rondelu. V rámci tohoto projektu bude navýšen počet tolik potřebných parkovacích stání v lokalitě a dojde k modernizaci dnes již zastaralého dopravního řešení. Plánovanými stavebními úpravami se zvýší také bezpečnost chodců,“ doplnil náměstek primátora Fišer.
Nejenom obyvatelé Tylovy ulice v minulosti nadávali na skutečnost, že kvůli parkování aut po obou stranách komunikace se stává ulice takřka neprůjezdnou, protože uprostřed zůstává volný jen úzký jízdní pruh. „Tomu nyní bude konec, v projektu je počítáno s rapidním rozšířením vozovky a kolmým parkováním po obou stranách,“ garantuje Zdeněk Fišer.
Na otázku Večerníku, zda za rozšířením silnice v Tylově ulici bude stát i kácení stromů a takzvaného živého plotu na straně druhé, náměstek přisvědčil. „Bohužel, vyřešení problému s parkováním je pro radnici i zdejší obyvatele prioritní záležitostí. Počítá se s kácením některých stromů i keřů podél pravé strany Tylovy ulice ve směru k Wolkerově ulici. Samozřejmě jsme pod bedlivým dozorem odboru životního prostředí a zrušenou veřejnou zeleň vzápětí nahradíme jinou,“ dodal náměstek primátora, který je na radnici zodpovědný za stavební investice v Prostějově.
Rekonstrukce Tylovy ulice by podle předběžných odhadů mohla začít v létě tohoto roku poté, co magistrát obdrží dotaci a zdárně bude dokončeno výběrové řízení na dodavatele stavby.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...