Dobré ráno, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

02 03_kremaceJe to ojedinělá záležitost, přesto k těmto nanejvýš trapným a pro mnohé až těžko uvěřitelným situacím dochází i v Prostějově. Nikdo z nás si nedovede představit, že po vlastní smrti nezůstane na tomto světě nikdo, kdo by zajistil a zaplatil vlastní pohřeb. Ale v některých případech se tak skutečně stane. Výjimkou nejsou ani chvíle, kdy sice pozůstalí existují, ale od nebožtíka z vlastní rodiny dají prostě ruce pryč. O to jsou podobné případy smutnější. Pak nezbývá nic jiného, než aby obec zajistila takzvaný sociální pohřeb.

V loňském roce zemřelo v Prostějově 412 lidí, přičemž na náklady magistrátu se uskutečnilo třináct sociálních pohřbů, které stály městskou kasu bezmála osmdesát tisíc korun. V porovnání s ostatními městy nejde o nijak závratná čísla, by právě naopak...

Večerník během uplynulého týdne zjišťoval, za jakých podmínek zajistí město zemřelému sociální pohřeb, jak se tato situace i okolnosti posuzují a také to, zda magistrát v případě úmrtí člověka, kterého nikdo nechce pohřbít, vůbec hledá pozůstalé, jež by mohli pohřeb zajistit na své náklady. „Statutární město Prostějov zařizuje takzvané sociální pohřby v souladu se zákonem o pohřebnictví. Tato povinnost vzniká obci tehdy, jestliže osobě, jež na území obce zemřela, nesjedná pohřbení ve lhůtě do šestadevadesáti hodin od oznámení úmrtí žádná fyzická nebo právnická osoba. Tato povinnost je obci dána zákonem a obec nemá žádnou možnost stanovovat podmínky nebo posuzovat situace a následně se rozhodovat, zda pohřeb konkrétní zemřelé osobě zařídí či nezařídí,“ vysvětlil Večerníku Josef Veverka, vedoucí oddělení matriky Magistrátu města Prostějova.
Ale existuje vůbec nějaká šance, že se městu vynaložené finanční prostředky vrátí? Jak se Večerník dozvěděl, veškeré náklady, za které město zorganizuje a zaplatí sociální pohřeb, se dříve nebo později do rozpočtu magistrátu zase vrátí. „Náklady, které obci vzniknou s vypravením takového pohřbu, jsou následně uplatňovány v dědickém řízení. Zde je však minimální šance na uspokojení pohledávky. Výjimečně se stává, že pozůstalí poté, kdy je pohřeb obcí uhrazen, se rozhodnou zaplatit vzniklé náklady a potřebnou finanční částku zašlou na účet obce. Pokud nedojde k uspokojení pohledávky, žádá obec o úhradu vzniklých nákladů Ministerstvo pro místní rozvoj, a tyto prostředky jsou obci vráceny ze státního rozpočtu,“ prozradil Veverka.
Zatímco před deseti lety, tedy v roce 2004, město bylo nuceno zaplatit jeden jediný sociální pohřeb, v roce 2011 už těchto případů bylo rovných dvacet. Vloni pak vcelku průměrných třináct, což je zhruba stejně jako v jiných městech na úrovni Prostějova.
Sociální pohřby v současnosti zajišťuje Pohřební služba společnosti .A.S.A. Technické služby v Prostějově. „V případě sociálního pohřbu, po sjednání objednávky objednavatelem, tedy prostějovským magistrátem, naše pohřební služba převezme tělo zemřelého z nemocnice či soudního lékařství. Naši pracovníci jej obléknou do šatů popřípadě rubáše, a uloží do konečné rakve. Poté je zesnulý převezen do krematoria ke zpopelnění. Urna s ostatky je uskladněna následující rok u pohřební služby, a pokud se o ni do té doby nikdo nepřihlásí, končí ostatky člověka ve společném hrobě,“ vysvětlil Večerníku postup při sociálním pohřbu Martin Grepl, ředitel společnosti .A.S.A. Technické služby v Prostějově. Jak dodal, městská pohřební služba zajišťuje sociální pohřby za předem stanovenou cenu ve výši 6 084 koruny včetně DPH. „Sociální pohřeb není zrovna tím, na čem bychom měli profitovat, jedná se spíše o důstojné rozloučení s člověkem, který zůstal bez finančních prostředků či příbuzných, kteří by se o jeho pohřeb postarali,“ uzavřel toto téma Grepl.

02 03_graf_kremace

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...