Dobré ráno, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

02 03 PozemekProstějovští konšelé řeší v těchto dnech další tvrdý oříšek s někdejším prodejem lukrativního pozemku. Po stejných či podobných problémech se společnostmi v průmyslové zóně JAKO Modřanská potrubní, Galva či Železárny-Annahütte je nyní na tapetě prostějovská stavební společnost Remostav. Ta od města koupila v roce 2007 více než jeden hektar velkou parcelu u nemocnice za Plumlovskou ulicí. Nedodržela však podmínky smlouvy, že do pěti let tady postaví multifunkční lázeňský areál s kongresovým centrem. A tak teď chce město pozemek zpět!

Prostějovská firma Remostav navíc dluží podle smluvních podmínek městu bezmála tři miliony korun na penálech. Situaci se snaží zachránit alespoň tím, že nabídla magistrátu změnu původního záměru. Místo multifunkčního areálu s kongresovým sálem teď na pozemku hodlá stavět dům pro seniory. Vedení Remostavu však narazilo. „Rada města na své úterní schůzi nedoporučila zastupitelstvu schválit změnu podmínek prodeje pozemků společnosti Remostav spočívající v prodloužení lhůty pro výstavbu a ve změně objektu na uvedených pozemcích,“ pronesl kategorické stanovisko radních Jiří Pospíšil, první náměstek primátora statutárního města Prostějov. Společnost Remostav odkoupila pozemky od města na základě kupní smlouvy ze dne 10. října 2007 s tím, že se zavázala realizovat do pěti let, tedy nejpozději do 10. října 2012, výstavbu multifunkčního lázeňského areálu s hotelem a kongresovým centrem. Převod byl realizovaný za kupní cenu ve výši třistapadesát korun za metr čtvereční pozemku, to je v celkové výši 3 801 700 korun. „S ohledem na to, že v předmětné lhůtě nebyla výstavba realizována, vyzvalo město Prostějov v únoru loňského roku kupujícího k zaplacení smluvní pokuty vyplývající z nedodržení podmínek smlouvy. Po řadě následujících komplikovaných jednání kupující přišel s návrhem na změnu využití pozemku s tím, že vzhledem ke změně ekonomické situace není možné z finančních důvodů realizovat záměr uvedený v kupní smlouvě, kdy zejména následný provoz takového zařízení by byl v dnešních podmínkách ztrátový. Pozemek hodlal využít k výstavbě domova pro seniory,“ přiblížil další vývoj jednání mezi magistrátem a Remostavem Jiří Pospíšil. Vedení města však eviduje další zájemce, kteří chtějí v Prostějově postavit zařízení s obdobným účelem. „Vzhledem k tomu, že vzrůstá počet seniorů, je ve veřejném zájmu vytvářet podmínky pro tento typ pobytových zařízení. Město vyslovuje jednoznačnou podporu výstavbě takového bytového komplexu v Prostějově, navíc ve velmi vhodné lokalitě. A právě proto, že evidujeme další zájemce, chceme, aby se předmětné pozemky vrátily do vlastnictví města. Ve vyhlášeném otevřeném záměru prodeje bude dána možnost ucházet se o tyto pozemky dalším potenciálním investorům. Přihlásit se může i Remostav, pokud dá všechny záležitosti s městem do pořádku,“ vysvětlil postup města Pospíšil s tím, že město bude trvat na vrácení pozemků od původního kupujícího do svého vlastnictví a pokračovat ve vymáhání dlužné smluvní pokuty za nerealizaci výstavby podle podmínek stanovených uzavřenou smlouvou. „Podobně jsme postupovali v případech nedodržení kupních smluv u pozemků v průmyslové zóně s firmami Modřanská potrubní, Galva či Železárny-Annahütte. Nevím, proč bychom teď s Remostavem měli jednat jinak,“ uzavřel toto téma první náměstek prostějovského primátora.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...