Dobré ráno, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

51 rozpocet_radaI když si to primátor statutárního města Prostějov Miroslav Pišťák nechtěl ještě před pár dny připustit, schvalování rozpočtu se stalo pouhou formalitou. V úterý 17. ledna těsně po půl čtvrté odpoledne, tedy přesně po devětadvaceti minutách, byl rozpočet statutárního města Prostějova pro rok 2014 odhlasován. A co víc, naprosto jednomyslně všemi jednatřiceti přítomnými zastupiteli! Proti nebyl nikdo.

„Děkuji všem, kdo se na přípravě rozpočtu podíleli, byla to několikaměsíční práce,“ uvedl po konečném hlasování první muž prostějovského magistrátu Miroslav Pišťák. Rozpočet města pro příští rok je sice považován za vyrovnaný, ale jen díky, a to je zapotřebí hodně zdůraznit, za výrazného zapojení městských finančních rezerv. Byly schváleny příjmy ve výši 692 412 660 korun oproti výdajům ve výši 780 262 280 korun. Znamená to tedy, že schodek v rozpočtu je vyčíslen částkou 87 849 620 korun a bude hrazen z fondu rezerv. Zmíněný schodek je zapříčiněn především rozsáhlými a předem naplánovanými stavebními investicemi.

Diskuze nad rozpočtem nebyla prakticky žádná, vše podstatné si k němu řekli zastupitelé už při semináři koncem listopadu. „Nejdříve bych chtěl přítomné zastupitele požádat o hlasování ke změně, kterou jsme v rozpočtu navrhli na poslední chvíli, a to na základě překvapivé a tím o to více potěšující zprávě. Jelikož jsme obdrželi informaci, že obdržíme dotaci ve výši osmnáct a půl milionu korun na rekonstrukci náměstí T. G. Masaryka, a můžeme tak s ní začít už příští rok, navýšili jsme výdaje pro rok 2014 o částku ve výši tři a půl milionu korun. Jde o peníze potřebné na spolufinancování této stavební investice,“ vysvětlil Miroslav Pišťák. Následné jednomyslné ANO od všech zastupitelů bylo jasnou odpovědí.

Vzápětí všichni zastupitelé souhlasili s tím, že nebudou hlasovat o jednotlivých položkách rozpočtu, ale jen o celkových příjmech, výdajích a způsobu hrazení vzniklého schodku. Zatímco plánované příjmy města v roce 2014 ve výši 692 412 660 korun byly schváleny okamžitě, k výdajům v celkovém souhrnu 780 262 280 korun se vyjádřil opoziční zastupitel Aleš Matyášek (TOP09). „Mám několik připomínek, které mi neumožňují hlasovat pro tuto částku. Jednak jde o částku čtyř milionů korun, vyplacenou společnosti TK PLUS za provedený marketing města, protože nejsem přesvědčený o vhodnosti a účelnosti této investice. A navíc smlouva s touto společností je podepsána pak ještě na další tři roky, což přesahuje období našeho mandátu,“ uvedl Aleš Matyášek, kterému ještě v položce výdajů města vadila šestadvacetimilionová částka na splátku za aquapark. „Jsem sice rád, že jde o vůbec poslední splátku za naše největší koupaliště a že tak bude definitivně naše. Jenomže doposud není určeno, jakým způsobem bude v příštích letech financován provoz aquaparku a jak moc toto financování zasáhne další rozpočty města,“ dodal opoziční zastupitel s tím, že co se týká výdajů města pro příští rok, bude hlasovat proti. Nakonec ovšem i on celkový rozpočet schválil...

Co se týká deficitu v rozpočtu ve výši 87 849 620 korun, ani v tomto ohledu žádný ze zastupitelů neměl námitek. „Jde na první pohled o velké číslo, ale mohu všechny přítomné ujistit, že celý tento schodek bude hrazen z finančních rezerv města tak, aby konečná podoba rozpočtu byla vyrovnaná,“ dodal primátor Miroslav Pišťák.

Po devětadvacetiminutovém jednání byl rozpočet statutárního města Prostějova schválen všemi jednatřiceti zúčastněnými zastupiteli. Nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel hlasování. A tak se těsně po hlasování se obřadní síní radnice ozval ohlušující potlesk všech komunálních politiků...



Konečná podoba rozpočtu města Prostějova na rok 2014

příjmy             692 412 660 Kč
výdaje             780 262 280 Kč
---------------------------------------------------
schodek          - 87 849 620 Kč

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...