Dobré odpoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

50 zastupiterlstvoNení to tajemství, Večerník o tom už informoval v předešlých číslech. Návrh rozpočtu statutárního města Prostějov pro příští rok je kompletní a počítá se v něm s deficitem okolo tří desítek milionů korun. Jak ovšem vysvětluje primátor magistrátu Miroslav Pišťák, schodek bude v pohodě srovnán penězi z rezervních fondů. A tím se stane vlastně vyrovnaným.


V úterý 17. prosince od 15.00 hodin začne v rámci posledního letošního zasedání Zastupitelstva města Prostějova jednání o jednotlivých položkách rozpočtu na rok 2014. Není snad nikdo, kdo by pochyboval, že bude schválen. Přestože první muž magistrátu nerad hovoří o konkrétních číslech předtím, než pro rozpočet zvedne ruku většina zastupitelů, Večerníku ve čtvrtek poskytl exkluzivně alespoň základní informace.
„Rozpočet vyrovnaný není, naše výdaje v roce 2014 budou vyšší než příjmy, a to o několik desítek milionů korun. My tento problém ale řešíme tím, že využijeme vlastních finančních rezerv města k tomu, abychom schodek mezi příjmy a výdaji dorovnali. Pokud pro takto připravený rozpočet zastupitelé zvednou ruku, stane formálně vyrovnaným,“ objasnil své záměry první muž prostějovské radnice Miroslav Pišťák.
Není to však poprvé, co vedení města sahá do rezervních fondů, aby pokrylo rozdíl v rozpočtu mezi vyššími náklady a plánovanými příjmy. „Celou tu dobu, co já odpovídám na radnici za finance, tomu tak bylo. Nikdy nedošlo k situaci, že bychom rozpočet měli nepokrytý. I za cenu toho, že bychom museli sáhnout do úspor. A rezervy máme naštěstí vždycky k dispozici. Je to dáno i tím, že vždy v průběhu roku se některé výdajové objemy neuskuteční. Jde hlavně o stavební investice, někdy se opozdí naplánované akce či platby. A velmi důležitou roli hraje v posledních letech i to, jak jsou nastaveny státní či regionální dotace. Do rezerv města samozřejmě plynou i peníze z prodeje městského majetku,“ vysvětlil dále primátor.
Jak se Večerník ještě dozvěděl, nový rozpočet pamatuje v roce 2014 na stavební investice částkou ve výši bezmála sto padesát milionů korun. „Je to slušná částka, celkové investice se podílejí na rozpočtu města zhruba až pětadvaceti procenty. Svědčí to o tom, že máme relativně možnost investovat dost peněz, i když já osobně bych chtěl, aby to bylo ještě více. Ale jsem přesvědčen o tom, že rozpočet Prostějova pro rok 2014 je sestaven rozumně a v rámci možností, které v současné ekonomické situaci města, ale i státu, máme,“ uzavřel toto téma, alespoň před samotným úterním hlasováním, Miroslav Pišťák.
Další informace z prostředí radnice nejen k zítřejšímu veřejnému zasedání zastupitelstva najdete na straně 11 dnešního vydání.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...