Dobré odpoledne, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

46 zelizka fotbalPo dlouhém období půldruhého roku, kdy městští úředníci zpracovávali přes stošedesát námitek, podnětů a žádostí k různým změnám, je nyní vyhotovena konečná verze Územního plánu statutárního města Prostějova. Ten ještě jednou projde posledním veřejným projednáváním, které je na programu 16. prosince. Pak by měl na jaře příštího roku na něj dát krajský úřad „štempla“, přičemž územní plán vejde v platnost.

„Mohu potvrdit, že v tuto chvíli už mám na stole přepracovaný Územní plán města Prostějova. Původní návrh, který spatřil světlo světa zhruba před rokem a půl prošel skutečně náročnou úpravou. Bylo do něj zapracováno stošedesát připomínek, navíc během uvedené doby vešel v platnost nový stavební zákon a také povodňový plán. Toto všechno přineslo některé dílčí změny v územním plánu až do dnešní podoby. Nový územní plán jasně stanoví plochy pro možnou výstavbu bytů, rodinných domů, jsou zde jasně vytýčeny záplavové zóny, ve kterých se naopak stavět nesmí, ohraničeny jsou zemědělské plochy či místa určená výhradně pro veřejnou zeleň a podobně,“ přiblížil Večerníku jeho podobu Zdeněk Fišer, náměstek primátora statutárního města Prostějov. Jasná pravidla jsou stanovena i pro plochy, které jsou výhradně určeny pro sport. „Mezi ně nakonec uceleně patří i pozemek s bývalým fotbalovým stadionem ve Sportovní ulici. A to i přesto, že v průběhu tohoto roku se vyskytly snahy majitele změnit územní plán a tyto pozemky upravit na stavební parcely. Později se majitel netajil plánem postavit zde dům pro seniory. To však není možné, současný územní plán jasně určuje celý pozemek ve Sportovní ulici čistě jen pro sportovní účely,“ uvedl Fišer. Podle něj se před lety udělala ve starém územním plánu jedna velká chyba, která se nyní musí napravit. „Ministerstvo a následně i kraj nás upozornily, že došlo k neoprávněnému záboru zemědělské půdy, a to za Plumlovskou ulicí. Přesněji v místech, kde nyní stojí Interspar a další budovy. Tam se prostě stavět nemělo a podle nového územního plánu už ani nebude. Neznamená to, že Interspar se teď bude bourat, ale jakmile tato budova doslouží, bude demolována a nesmí být nahrazena jinou...,“ prozradil závěrem jednu obří zajímavost Zdeněk Fišer.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...