Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 narodni dumNa úterním jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova byla zveřejněna výroční zpráva obecně prospěšné společnosti Národní dům za rok 2012. Z ní vyplývá, že společnost skončila za dané období v zisku třiadvaceti tisíc korun. Objevily se však kritické hlasy, že na rozdíl od soukromých restaurací a podobných zařízení, je ta v Národním domě bohatě dotována městem. Stížnosti míří i na pomalou a nekvalitní obsluhu restaurace. Primátor města Miroslav Pišťák se zastupitelům také svěřil s tím, že právě na tato témata obdržel v minulých dnech sprostý a anonymní e-mail...

Přestože by se leckomu mohlo zdát, že jde o banalitu a všechny anonymy by správně měly končit v koši, první muž prostějovského magistrátu vzal situaci vcelku vážně. „Mohu skutečně potvrdit, že v minulých dnech jsem k tématu Národního domu dostal e-mailovou poštou dopis, který nesl autorství pravděpodobně od prostějovského občana, ale bohužel nebyl podepsán. Ve svém psaní autor vyslovoval velmi kritické připomínky ke společnosti Národní dům. A zároveň to, že já jako primátor vedu toto město do …., raději řeknu a pár teček. Bohužel, podobné věci si musím nechat líbit, akorát bych byl rád, kdyby mi to ten dotyčný přišel říct do očí! Navíc v jedné věci se hluboce mýlí. V dopise velmi agresivním způsobem požaduje, abychom konečně přestali Národní dům dotovat a nevytvářeli tak jakousi socialistickou hospodu, která se pak díky městským penězům pyšní ziskem nebo vyrovnaným rozpočtem,“ konstatoval ve své emotivnější zpovědi Miroslav Pišťák, primátor statutárního města Prostějova.  
O tom, že například restaurace Národního domu je v zisku i díky dotacím z městské kasy, si však šuškají vrabci na střeše už dlouhá léta. Vedení radnice ale tyto drby razantně odmítá. „Chtěl bych tomu anonymnímu pisateli, ale i široké veřejnosti zcela jasně říct, že řadu let není jakákoliv finanční dotace obecně prospěšné společnosti Národní dům v radě města projednávána a tudíž ani schvalována. Národní dům hospodaří jako samostatná jednotka,“ prohlásil primátor Pišťák.
„Já vůbec ani nevím, jestli k této záležitosti je potřeba vůbec něco říkat. Ta stížnost, byť anonymní, bude projednána na zasedání správní rady Národního domu. Onen anonym si totiž také stěžuje na pomalou obsluhu v restauraci a další služby. Chtěla bych jen podotknout, že tato společnost byla vytvořena i za tím účelem, aby zde získávali praxi žáci učiliště. Ano, jsou o něco pomalejší než číšníci - profesionálové, ale hosté si za ta léta již zvykli a respektují to,“ míní Ivana Hemerková, náměstkyně primátora, která je zároveň předsedkyní správní rady obecně prospěšné společnosti Národní dům. „ I díky nižším nákladům na platy vykazujeme velice slušné hospodářské výsledky. V loňském roce byla společnost ve ztrátě pouhých sedmi tisíc korun, letos je v zisku třiadvaceti tisíc korun.
A stejně jako pan primátor opakuji, že se tak děje bez jakékoliv dotace ze strany města. Samozřejmě, že se během roku vyskytnou nějaké problémy a s tím i stížnosti na úroveň služeb Národního domu, ty se ale pružně řeší,“ uvedla dále Hemerková.
Už při založení obecně prospěšné společnosti Národní dům jsme byli často obviňováni z jakéhosi komunálního socialismu a z toho, že restaurace je jakousi socialistickou hospodou drženou nad vodou jen díky penězům proudícím odněkud shora. Jsem rád, že teprve čas až nejlépe ukázal, že to není pravda. Navíc si nedovedu představit, kde jinde by žáci číšnického řemesla mohli získat praxi než právě v Národním domě. Jiné takové žákovské zařízení v Prostějově není,“ přidal své polínko do ohně prostějovský radní a současně náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák, který v roce 1999 stál u samotného zrodu obecně prospěšné společnosti Národní dům.
S obhajobou hospodaření i samotné existence souhlasili i opoziční zastupitelé.
„Jestli je tady na zastupitelstvu přítomný ten, kdo anonym psal, velmi rád se s ním potkám. Šest let jsem měl tu čest zastávat funkci předsedy správní rady Národního domu. Za dobu od září 1999 do dnešního dne ani jednou zastupitelstvo neschválilo jakoukoliv dotaci do této společnosti. Také já jsem se potkával s anonymními dopisy. Například jsem byl podezírán, že s kolegou Mačákem dostáváme v restauraci Národního domu obědy zdarma. Mohu prohlásit, že jsme nikdy oběd bez zaplacení neměli,“ rozohnil se například Josef Augustin.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...