Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

43 vrahovickaMísto výstavby cyklostezky ve Vrahovické ulici se opraví jenom chodník! Prostějovští radní jsou slušně řečeno zklamáni zamítavým stanoviskem dopravního inženýra Michaela Vafka z Dopravního inspektorátu Policie ČR v Prostějově k projektu cyklostezky vedené v rámci chodníku od náměstí Padlých hrdinů až k železničnímu přejezdu ve Vrahovické ulici.

Přitom dopravní policie už byla jednou proti tomu, aby magistrát pokračoval v projektu cyklostezky v této ulici v rámci silniční komunikace. „Postoj dopravní policie bereme jako ránu pod pás...,“ shodují se prostějovští radní. Vyjádření samotného dopravního inženýra Vafka se nám přes veškerou snahu získat nepodařilo...
¨Prostějovští konšelé na své úterní poslední schůzi schválila rozpočtovým opatřením převod finančních prostředků určených k výstavbě druhé etapy cyklistické stezky ve Vrahovické ulici na opravu živičného povrchu stávajícího chodníku. „Na základě nesouhlasných stanovisek Dopravního inspektorátu Policie ČR v rámci stavebního řízení na cyklostezku zpracovalo město bezpečnostní audit. Z jeho výsledku vyplynula určitá rizika při realizaci stezky pro cyklisty ve Vrahovické ulici v samostatném pruhu severně mimo těleso komunikace. Souvisí zejména se zajištěním bezpečnosti cyklistů křižujících vjezdy do objektů v bývalém areálu Agrostroje. Na základě doporučení odboru rozvoje a investic magistrátu odsouhlasila rada města místo toho provést opravu živičného krytu chodníku na severní straně Vrahovické ulice v úseku od náměstí Padlých hrdinů po hlavní vjezd do areálu bývalého Agrostroje. Oprava bude polohopisně korespondovat s původně zamýšleným návrhem,“ informoval média o současné situaci Miroslav Pišťák, primátor statutárního města Prostějova.
„Záležitost ohledně cyklostezky ve Vrahovické ulici se pro mě osobně už stává obehraným evergreenem. Z postojů odborníků k této
problematice jsem naštván, a kolikrát mám i tendenci plakat...
Jakékoliv dopravní řešení problémů se na můj vkus táhne strašně dlouho a všechno je komplikováno zamítavým stanoviskem policie k našemu projektu. Ten počítal s tím, že bychom cyklostezku vybudovali v rámci stávajícího chodníku. Podle pana inženýra Vafka ale v této lokalitě hrozí cyklistům nebezpečí, hlavně u výjezdů z Agrostroje. Dokonce větší nebezpečí, než kdyby cyklisté jezdili i nadále po silnici! Sám pro sebe si říkám, kde to vlastně žijeme...,“ krčí rameny prostějovský primátor.
„Zamítavé stanovisko dopravní policie beru jako ránu pod pás. Pan Vafek považuje skutečně za bezpečnější, když se cyklisté i nadále budou pohybovat po silnici. A co je ještě zarážející, dopravní policie nám doporučuje náhradní řešení, a to vybudovat cyklostezku na druhé straně Vrahovické ulice! Ale, proboha, vždyť na této straně je daleko více výjezdů, které by stezku pro cyklisty křižovaly. Je tady plynárna, stavebniny, ulice Přemyslovka, Janáčkova ulice a dále čerpací stanice. Toho si copak pan Vafek není vědom? Zřejmě chce, aby cyklisté z Vrahovic do Prostějova a opačným směrem vůbec ani nejezdili,“ nebere si servítek náměstkyně primátora Alena Rašková, která je na radnici zodpovědná za dopravu v Prostějově.
S jejími názory souhlasí i první primátorův náměstek Jiří Pospíšil. „Je podivující, že proti stavbám cyklostezek jako součásti chodníků v Dolní či Brněnské ulici pan Vafek nic nenamítal... A tady je situace s křižujícími komunikacemi úplně stejná, mnohdy i komplikovanější,“ konstatoval Jiří Pospíšil.
Zásluhou až těžko uvěřitelného stanoviska prostějovské dopravní policie se tak řešení cyklostezky ve Vrahovické ulici odkládá na neurčito...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...