Příjemnou noc, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

40 bigbenV roce 2011 jich bylo devět. Letos již dvacet jedna! Dvacet jedna prostějovských dětí z Big Benu skládalo mezinárodně uznávané zkoušky Cambridge University KETa PET. Všechny uspěly, sedmnáct z nich dokonce s vyznamenáním! Cambridgské zkoušky jsou objektivním měřítkem jazykového vzdělání a v tomto ohledu nemají mladí Prostějované v České republice konkurenci!

 

Jedenáct dětí získalo základní stupeň Cambridge KET (na úrovni A2 dle CEF) a dalších deset složilo vyšší stupeň zkoušky Cambridge PET (na úrovni B1). Nejmladším absolventem zkoušek se stal teprve jedenáctiletý Štěpán Rataj, který složil zkoušku KET s vyznamenáním (Pass with Distinction, viz. foto). Navíc dosáhl nejvyššího hodnocení v ústní části zkoušky (speaking).

Mezinárodně uznávané certifikáty Cambridge University jsou součástí CEF (Evropského referenčního rámce pro jazyky) a platí celoživotně. Znamenají lepší pracovní uplatnění v mezinárodních firmách a otevřené dveře ke studiu na domácích i zahraničních univerzitách. Většina českých vysokých škol je uznává při přijímacích zkouškách a v průběhu studia.

Při slavnostním předávání certifikátů jsme vyzpovídali dva čerstvé absolventy, kteří zkoušku PET zvládli s vyznamenáním. Prvním je čtrnáctiletý Ondřej Nejezchleba z Cyrilometodějského gymnázia a druhým šest-náctiletý Michael Kukla ze Střední školy designu a módy.

Jak dlouho už se učíš anglicky?

O: Asi osm let, od školky. Ze začátku mě k tomu vedli rodiče, potom už jsem to sám vyžadoval, protože mě angličtina bavila.

M: Už je to asi deset let, začal jsem s Big Benem ve školce. Později mi rodiče dali na vybranou, nutit mě nemuseli, protože jsem chtěl pokračovat.

Co tě na angličtině baví?

O: Můžu sledovat filmy bez titulků, popovídat si s kamarády přes internet. Babička jezdila do Ameriky, mám tam nějaké přátele.

M: Můžu se bez problémů domluvit se všemi, co mluví anglicky. Mám kolem padesáti známých, s nimiž denně skypuji. Jelikož mluvím anglicky nejlíp z celé naší rodiny, tatínek se na mě obrací, když jsme v zahraničí na dovolené.

Jak jsou na tom tvoji vrstevníci ve škole, co se týká angličtiny?

O: Záleží na tom, jaké má ten člověk nadání na jazyky, ale rozdíl je velký. Zatímco ve škole se pořád dokola opakuje kvůli slabším žákům, tady je to zajímavější a příjemnější.

M: Tady je to sice těžší, ale příjemnější. Některým učitelům ve škole navíc moc nezáleží na tom, co dítě naučí. Prostě jdou dál.

.

Je jazyková škola Big Ben jen pro nejchytřejší děti,nebo se dá doporučit komukoliv?

O: Od nás ze třídy sem chodí celkem dost spolužáků, ale myslím, že jakékoliv průměrné dítě se může dobře naučit anglicky.

M: Člověk se učí celý život. Podle mého názoru je tato škola velkým přínosem, a proto jsem ji už doporučil hodně lidem.

Kdy je nejlepší začít?

O: Dá se kdykoliv, když se tomu člověk dostatečně věnuje.

M: Nejlepší je od mateřské školky, líp to leze do hlavy. Starší ale zase mají výhodu, že už během života nastřádali hodně vědomostí.

Jak často sem chodíš?

O: Dvakrát týdně, dá se to dobře stíhat.

M: Taky dvakrát týdně. Chodím sem rád, nevidím důvod nechodit.

Jaké máš další plány?

O: Zlepšovat se a získat certifikáty, abych mohl třeba později studovat v Británii.

M: Dokud jsem mladý, chci dosáhnout co nejvyššího stupně, aby mi to pomohlo ke studiu nebo práci.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...