Dobré dopoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

28 archivVloni v březnu se z budovy Státního okresního archivu ve Vrahovické ulici vystěhoval odbor dopravy magistrátu do zrekonstruované městské nemovitosti  v Křížkovského ulici. Odtud zase putovala Domovní správa do opraveného interiéru prostějovského zámku. Proč taková rošáda? „Dopravka“ byla ke stěhování donucena potřebami archivu, kterému už nestačily stávající prostory, a nutně potřeboval nové kanceláře. Proto odboru dopravy již neprodloužil nájem. Jak ale Večerník zjistil, v uvolněných prostorách se ani po roce nikdo z archivu neobjevil!

Zlí jazykové dokonce tvrdí, že archiv tak vyhnal „dopravku“ zcela zbytečně, stejně jako zbytečně donutil magistrát investovat do rekonstrukce nového sídla odboru dopravy. Takové řeči však ředitelku Státního okresního archivu v Prostějově Dagmar Roháčkovou rozpalují doběla. A má k tomu důvod.

„Kdo šíří tyto nehorázné nesmysly, uštědřuje nám pořádnou ránu pod pás! Je pravda, že po dohodě s městem jsme odboru dopravy ukončili nájem ke konci roku 2011, protože jsme skutečně potřebovali vzhledem k nedostačující kapacitě rozšířit naše prostory. Ale pak jsme v rámci dobrých vztahů s radnicí tento nájem prodloužili o celé první čtvrtletí roku 2012, protože město nestačilo dokončit rekonstrukci interiéru domu v Křížkovského ulici. To byl náš první vstřícný krok. Ten druhý následoval v polovině loňského roku, kdy vzhledem k rekonstrukci prostějovské radnice jsme magistrátu umožnili, aby se do našich kanceláří po odboru dopravy nastěhoval prozatímně stavební odbor. Ten tu působí dodnes. Proto nemůžeme své kanceláře využít pro účely archivu,“ vysvětlila Dagmar Roháčková.

Její slova potvrzuje prostějovský primátor Miroslav Pišťák. „Se Státním okresním archivem máme nadstandardně výborné vztahy a tato instituce nám vyšla kdykoliv vstříc, za což jsme vděční. V žádném případě nelze tvrdit, že archiv vyhodil naši „dopravku“ zbytečně. Prostě potřeboval své prostory pro své účely. Jenomže my jsme i bez toho již nějaký čas stěhování odboru plánovali, protože v budově ve Vrahovické ulici bylo sice velmi kvalitní vnitřní zázemí, ale venku chybělo to nejpodstatnější - parkoviště pro klienty. A tento problém se vyřešil až s přestěhováním do Křížkovského ulice. Navíc archivu můžeme být vděční za to, že nyní vyhověl naší žádosti o přechodné působení stavebního úřadu,“ vzkázal Miroslav Pišťák.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...