Dobré ráno, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

28 rybnikVelká sláva byla tak trochu pokažena nevybíravým vystoupením rozzuřeného muže, kterému se pranic nelíbil čerstvě zrekonstruovaný drozdovický rybník. Ve čtvrtek 11. června dopoledne se u jeho výpusti sešla celá radniční smetánka v čele s primátorem statutárního města Prostějova Miroslavem Pišťákem, a s výjimkou Aleny Raškové, i se všemi náměstky. Jediným důvodem této sešlosti bylo slavnostní otevření nově zrevitalizovaného rybníka...

Samotné stavební práce byly dokončeny už před několika dny. Rybník se dočkal zejména potřebné rekonstrukce břehů, vybudování nátokového a výtokového objektu i nového poloostrůvku. Rekonstrukce, kterou provedla společnost Skanska, přišla město na zhruba čtyři miliony korun.

„Pamatuji si doby, kdy se sem, v roce 1945, vodili plavit koně. Bylo to ještě v době, kdy naproti v Drozdovicích bydlela početná komunita sedláků. S tím se dnes už pochopitelně nepočítá. Nezbývá tedy než poděkovat všem, co se o obnovu tohoto rybníka zasloužili,“ otevřel s úsměvem čtvrteční slavnostní akci primátor statutárního města Prostějova Miroslav Pišťák.

„V polovině listopadu 2012 bylo zahájeno vypouštění rybníka s tím, že akce bude dokončena do 30. června letošního roku. Teď už se sem začnou vracet ryby, které byly před zahájením revitalizace vyloveny a dočasně umístěny do náhradních rybníků v Otaslavicích a Hamrech,“ připomněl jeho náměstek Zdeněk Fišer. „Podle mého názoru bylo velmi moudré rozhodnutí ze strany rady a zastupitelstva města nedělat příliš velké zásahy do rybníka, co se týká jeho funkčnosti. Ano, měli jsme připraven i o hodně rozšafnější projekt, na ten se ovšem nepodařilo získat státní dotaci,“ podotkl Antonín Zajíček, vedoucí odboru rozvoje a investic Magistrátu města Prostějova.

Bydlím v ulici Na Hrázi a měla jsem tak možnost celý půlrok sledovat, jak dělníci na rekonstrukci rybníka pracovali. Docela jim to šlo od ruky a já za sebe můžu říct, že s tím, jak je rybník teď spraven, jsem spokojena. Ve srovnání s tím, co jsme tady ještě na podzim loňského roku mohli vidět, je to stoprocentně lepší. Jenom doufám, že brzy budou dokončeny ještě okolní úpravy, aby se to kolem rybníka co nejdřív zazelenalo. A ještě by mohla zmizet ta škaredá dřevěná budka u zastávky,“ svěřila se Večerníku Marta Jarolímová.

Ne však každý je s úrovní opraveného rybníka poblíž centra města spokojený. Slavnostní ráz akce narušil padesátiletý Miroslav Zatloukal, který se přiřítil k primátorovi Pišťákovi, a chvíli to vypadalo, že ho bude chtít inzultovat! „Za co si to tady děkujete a plácáte se po ramenou? Pojďte si ten rybník obejít, vždyť je to tady jeden velkej bordel! Na březích jenom hlína bez trávníku, všude naházený nepořádek tak, jak to stavbařům odpadlo od ruky, kdejaký sajrajt pak zakopali vedle břehů. Toto je akce za čtyři miliony a ještě k tomu rozkradené? Co za tyto peníze máte, baráky?,“ pouštěl na primátora síru Miroslav Zatloukal. „Vy tady chválíte firmu, ale copak opravdu nevidíte ty ponechané výkopy, rozježděné břehy, neuhrabanou hlínu?! Navzájem se třepete, jakoby ten rybník byl ze zlata,“ křičel rozčílený muž na prostějovské radní.

28 rybnik1„To, co firma měla v projektu a následné veřejné zakázce zadáno, to bezezbytku a jednoznačně splnila. Jistě, kritiku tohoto občana můžeme přijmout, ale v žádném případě ne k této zakázce. My od problému nezatravněného okolí neutíkáme, ale vysadit uprostřed léta trávník, to prostě nejde. V těchto klimatických podmínkách by tráva zasychala, musíme vyčkat až do podzimního období. Z tohoto důvodu žádáme veřejnost ještě nějaký čas o trpělivost,“ zareagoval Antonín Zajíček, vedoucí odboru rozvoje a investic Magistrátu města Prostějova. „Alespoň jsme se od tohoto pána dozvěděli, co jsme všechno udělali! Doufám tedy, že ti, co rozkradli ony čtyři miliony, tak se se mnou trošičku podělí...,“ obrátil kritiku v žert primátor města Miroslav Pišťák.

Pravdou ovšem je, že před slavnostním předáním zrekonstruovaného rybníka mohli stavbaři alespoň vylovit z rohů nádrže naházený nepořádek od nesvědomitých lidí a také naplavené kusy dřeva, které jim skutečně jaksi „odpadly“ od ruky…

Dodejme, že drozdovický rybník byl založen již v roce 1460, má rozlohu 1,4 hektaru a obsah vody 14 tisíc metrů kubických.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...