Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

25 estakadaTak to může být opravdové peklo! Jak se Večerník na sklonku minulého týdne dozvěděl jako první, Prostějov čeká už za pár týdnů skutečná dopravní zkouška ohněm. Po celý červenec má být totiž uzavřena dálniční estakáda Haná a veškerý provoz z rychlostní komunikace tak bude sveden do Prostějova. Hrůzostrašný měsíc si prožijí řidiči i lidé bydlící v Brněnské a Olomoucké ulici, peklo čeká také na občany Držovic.

Jak totiž všichni víme, v současné době probíhá rozsáhlá rekonstrukce povrchu rychlostní komunikace z Vyškova do Olomouce. A pochopitelně se brzy dotkne i samotného Prostějova. Od prvního července se totiž uzavře estakáda Haná. A v souvislosti s tím se veškerá doprava stáhne po objízdné trase napříč Prostějovem! „Bohužel, je to tak, zřejmě nás čeká zkouška, jakou Prostějov ještě nezažil. Uzavírka estakády je naplánovaná na celý červenec. I když jsme Ředitelství silnic a dálnic žádali, aby termín rekonstrukce vozovky na estakádě maximálně zkrátilo, neuspěli jsme. Když to dobře půjde, rychlostní komunikace podél Prostějova bude uzavřena pro veškerý provoz tři týdny. Ale počítejme raději s celým červencem,“ potvrdil Večerníku zlou zprávu Miroslav Nakládal, vedoucí odboru dopravy Magistrátu města Prostějova.

Zprávu o uzavření rychlostní komunikace a s tím spojenými dopravními komplikacemi uvnitř Prostějova nám jako první poskytla náměstkyně primátora Alena Rašková. „Čeká nás opravdu zkouška ohněm. Od prvního července budou v souvislosti se zablokováním estakády Haná uzavřeny hned tři nájezdy na dálnici z Prostějova směrem na Olomouc. Tedy jak z kruhové křižovatky v průmyslové zóně u bývalé Vitany, tak i oba na Olomouc a na Brno za hypermarketem Tesco. Jediný jakoby únik z Prostějova na rychlostní komunikaci bude směrem na Vyškov po Brněnské ulici,“ vysvětlila Večerníku Alena Rašková.

Oba dopravní experti nám potvrdili, že veškerý provoz bude po dobu celého července sveden z rychlostní komunikace ve směru od Vyškova u Žešova a objízdná trasa na Olomouc povede Brněnskou a Wolkerovou ulicí přes Olomouckou a dále přes Držovice. „Tady bude na řidičích, zda do Olomouce pojedou po takzvané staré cestě z Držovic na Olšany, nebo raději využijí komunikaci nedávno určenou Ředitelstvím silnic a dálnic přes Držovice, ale pak přes Smržice a Olšany až do Olomouce. Jak právě už Večerník nedávno uvedl, zmíněné ředitelství seznalo starou ´olomouckou´ silnici jako nepoužitelnou pro běžnou dopravu, navíc značná její část je dnes již na soukromých pozemcích,“ doplnila Alena Rašková.

Jestliže v současnosti projede Olomouckou ulicí na patnáct tisíc vozidel denně, během července v době uzavírky rychlostní komunikace se dá očekávat, že tento počet se zvýší až o desetinásobek. Přežije to Prostějov vůbec?

„Možná to nebude tak horké, i když určitě k dopravním zácpám například v Olomoucké ulici či na Brněnské docházet bude. Ale během prvního prázdninového týdne je v celé republice dopravní provoz menší, tak snad to nějak přežijeme,“ vlévá trochu více optimismu do žil všem řidičům Miroslav Nakládal, šéf odboru dopravy prostějovského magistrátu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...