Příjemnou noc, dnes je pátek 17.5.2024
svátek slaví Aneta,
zítra Nataša
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

24 povodneNa mimořádném úterním jednání rady města, které proběhlo těsně před zastupitelstvem, vyčlenilo vedení radnice z rozpočtu sto tisíc korun na pomoc obcím postiženými letošními záplavami. Otázkou pro vrcholný orgán města pak jen bylo, zda tuto sumu rozdělit mezi dlouhý seznam vodou zničených měst a vesnic, nebo ji darovat jedné jediné konkrétní obci...

„Schválili jsme usnesení, kterým by rada města chtěla přispět některé z postižených obcí částkou sto tisíc korun na odstranění škod po katastrofálních povodních, které nedávno zasáhly převážně Čechy. Tuto částku jsme zatím nenasměrovali do konkrétní obce, ale předběžně jsme navrhli Terezín. Zastupitelům však předložíme seznam dalších desítek měst a obcí, které velká voda postihla nejvíce. Bude na nich, pro kterou se rozhodnou,“ informoval Večerník krátce před zasedáním Zastupitelstva města Prostějova Jiří Pospíšil, první náměstek primátora statutárního města, který v době absence prvního muže, obě zasedání řídil..

Uvedená částka byla radními charakterizována jako dar, a tím podle zákona muselo být schváleno usnesení, ve kterém je povinnost uvést konkrétního příjemce. V úterý odpoledne se pak o něm na zastupitelstvu živě diskutovalo. Komu tyto peníze dát? Ve hře byly více než tři desítky obcí.

„Pokud kdokoliv z vás bude mít jiný návrh než Terezín, rádi ho přivítáme,“ vyzval své kolegy

v zastupitelstvu Jiří Pospíšil. „Jsem pro rozšířenou pomoc, tedy pro rozdělení této sumy každé obci, která je na seznamu,“ sdělil jako první svůj názor Václav Kopečný z TOP09. „Pokud bychom ale sto tisíc korun rozdělili mezi všechny, na každého by tak zbylo několik stovek.

A tato pomoc by zřejmě nikoho nenadchla,“ zareagoval Jiří Pospíšil. „Rada města navrhuje Terezín, což je více než symbolické. Ale já bych se přikláněl k tomu, abychom tyto peníze raději poslali do Křešic, kterou velká voda v posledních hodinách doslova vyplavila a je zde poničená celá obec. Podle mého názoru si lidé tady zaslouží okamžitou pomoc více než Terezín. Každopádně jsem pro to, aby se sto tisíc korun z Prostějova nerozdrobovalo a poslalo se jedné jediné vesnici. Z dnešních novin jsem se navíc dozvěděl, že v Křešicích musí nyní lidé dokonce chodit s identifikačními páskami, neboť přišli úplně o všechno, včetně osobních dokladů,“ řekl Jiří Schlesinger (ČSSD). Jeho návrh byl nakonec přijat a schválen všemi zastupiteli napříč politickým spektrem. Křešice tak při stotisícové pomoci od Prostějova dostaly přednost před Terezínem.

Křešice na Litoměřicku prožily hrůzný předminulý víkend. Hladina Labe zde dosáhla hladiny 960 centimetrů a voda z řeky zaplavila celou obec. Z Křešic bylo evakuováno asi tisíc lidí. Ještě v úterý jich v zatopené obci zůstávalo kolem sedmdesáti. „Už to neplatí, v obci nyní zůstává už jen asi osmnáct občanů, i k nim už ale míří pomoc,“ upřesnil v úterý pro média Tomáš Kovařík, starosta Křešic.

Pomůže mu sto tisíc korun od Prostějova? „Strašně moc děkujeme, statutární město Prostějov se stává jedním ze tří největších dárců, kteří nám pomohli. Peníze budou prioritně směřovat k přímé pomoci občanům obce, k zajištění přístupů k obydlím a opravě poničeného veřejného osvětlení,“ uvedl Václav Kovařík, starosta Křešic.

V Křešicích pomáhá aktuálně armáda, profesionální i dobrovolní hasiči a další dobrovolníci, které zajišťuje nevládní organizace ADRA. V místní části Zahořany vzniklo stanové městečko s kapacitou ubytování pro sto padesát pomocníků. „K finanční pomoci města se mohou připojit i Prostějované. Povodňový účet obce Křešice má číslo 3100277/0100,“ vyzval závěrem spoluobčany první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...