Dobrý večer, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

22 botanickaSrdce bývalého prostějovského zastupitele, který v roce 2001 tragicky s rodinou zahynul při autonehodě, by dnes zaplesalo radostí. Petr Albrecht za svého života dlouho bojoval o rozšíření botanické zahrady v Lidické ulici. Jeho sen se však splnil až v těchto dnech, kdy se magistrát rozhodl do rozšíření zahrady investovat bezmála šest milionů korun. Škoda jen, že se toho urputný ochránce přírody nedožil…

Rada statutárního města Prostějov na svém úterním jednání schválila podmínky zadávacího řízení podlimitní veřejné zakázky na rozšíření Botanické zahrady Petra Albrechta v Lidické ulici. Na tento projekt získalo město dotaci z Operačního programu Životního prostředí, o kterou opakovaně žádalo. Předpokládaná hodnota investice je 5,8 milionu korun, dotace z fondu Evropské unie činí rovný milion korun.

Základním hodnotícím kritériem nabídky stavebních prací bude cena a dále délka záruky za kvalitu díla. Město počítá se zahájením prací v letošním roce a termínem dokončení v květnu 2014. „Botanická zahrada v Lidické ulici bude rozšířena o více než třetinu stávající plochy. Jedná se o dnes nevyužívané pozemky směrem na jih a východ. V těchto prostorách bude provedena kultivace území výsadbou veřejné zeleně a vybudováním zpevněných chodníků a cestiček, navazujících na stávající síť,“ prozradil Zdeněk Fišer, náměstek primátora.

22 zahrada2V rámci výsadby budou instalovány podpůrné konstrukce pro pnoucí rostliny a směrové tabule. Nově rozšířený areál bude oplocen. Terénní a sadové úpravy na jižní straně budou zahrnovat úpravu pro nevidomé a slabozraké s popisem rostlin a vyvýšenými záhony. „V rozšířené části směrem k Jezdecké ulici vznikne růžová zahrada s výsadbou převážně růží a okrasných dřevin,“ přidala náměstkyně primátora Ivana Hemerková. K nově osazeným plochám bude prodloužen zavlažovací systém.

Botanická zahrada v Prostějově si v tomto roce připomíná 80. výročí od svého založení. Od minulého roku nese jméno Petra Albrechta, který celý svůj život zasvětil ochraně přírody. Již za komunismu, kdy měla být botanická zahrada zlikvidována kvůli připojení pozemku k sousedním armádním kasárnám, několik let úspěšně bojoval za její udržení. Z pozice člena zastupitelstva a předsedy komise životního prostředí, jímž byl od roku 1998, usiloval o její rozvoj a rozšíření. Krátce po svých čtyřicátinách se 11. listopadu 2001 stal obětí tragické dopravní nehody, při níž zahynul společně se svojí ženou Magdou a starším synem Janem. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...