Dobré odpoledne, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

19 koupakSmutná zpráva přichází z prostějovské radnice. Tolikrát proklamované plány na totální rekonstrukci a znovuotevření před léty veskrze oblíbeného a hojně navštěvovaného koupaliště u velodromu za Kosteleckou ulicí berou za své. Městu se totiž nedaří na projekt sehnat státní dotaci a pro samotný rozpočet by to byla až příliš velká rána. Zbrusu nové koupaliště s plaveckým a rekreačním bazénem i dětským brouzdalištěm, to vše s vyhříváním z odpadového tepla ze sousedního zimního stadionu, se tak pořádně vzdaluje našim snům...

Před dvěma lety se projekt rekonstrukce dlouho opuštěného a chátrajícího koupaliště bral jako hotová záležitost. Sociální demokraté měli dokonce opravu a znovuobnovení provozu kdysi tolik populární „Jedničky“ ve svém volebním programu. Bohužel vše zkrachovalo na penězích. „Když jsme před třemi lety nechali projekt nového koupaliště za Kosteleckou ulicí vypracovat, bylo to na základě vypsaného dotačního titulu ze strany ministerstva školství, sportu a kultury, avšak s podmínkou, že v rámci koupaliště musí být vybudován sportovní plavecký bazén, který by kromě veřejnosti využívaly i sportovní kluby. Jednali jsme přesně podle těchto podmínek, dohodli jsme se s prostějovským plaveckým klubem, ale i dalšími oddíly, že bazén budou využívat pro svoji činnost. Bohužel v roce 2011, kdy byl tento dotační titul vypsán, se stihl pořídit pouze zmiňovaný projekt. Než totiž bylo vydáno stavební povolení, uběhl další rok, ve kterém už na podobný účel nebyla vypsána žádná státní dotace ani dotace z Regionálního operačního programu. Přesněji řečeno, podařilo se získat pět milionů korun, ale tyto peníze se nakonec převedly na dokončení rekonstrukce Základní školy Majakovského,“ vysvětlil Večerníku důvody promarněné šance na obnovení provozu koupaliště Za velodromem Zdeněk Fišer, náměstek primátora statutárního města Prostějova.

Problém je v tom, že stát ani Regionální operační program v roce 2011 ani 2012 žádné další možnosti získání dotace na nová či zrekonstruovaná sportoviště nevyhlásily. „Projekt počítá s celkovou investicí více než padesát milionů korun, přitom město má v rozpočtu na stavební investice vyčleněno každoročně okolo sta milionů. A vrhnout se do rekonstrukce tohoto koupaliště z vlastních zdrojů, to si dovolím přirovnat k sebevraždě. Navíc ještě dva roky budeme splácet úvěr na aquapark v Krasické ulici, což samo o sobě činí zrovna oněch padesát milionů korun,“ pokrčil rameny nad nepříliš lichotivou ekonomickou situací Fišer.

Kdysi hojně navštěvované koupaliště tak i nadále chátrá. „Vím, že objekt sociálního zařízení, šaten a bufetu s populární terasou na slunění je v dezolátním stavu a hrozí zřícením. Navíc ho obývají bezdomovci, kteří ho plení, vybírají vše kovové a prodávají do sběru. Já jenom doufám, že ministerstvo nebo ROP co nejdříve vyhlásí nové možnosti, jak získat dotaci, čehož bychom samozřejmě okamžitě využili. Jinak bohužel musíme zkonstatovat, že na toto koupaliště nejsou peníze,“ uvedl Zdeněk Fišer.

V klidu tak alespoň zůstává provozovatel tenisových kurtů u zimního stadionu, které  by podle původních plánů musely ustoupit plánované výstavbě nového plaveckého areálu...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...