Dobré poledne, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

18 park1Rekonstrukce Smetanových sadů pokračuje raketovým tempem. Podle představitelů města dělníci bohatě splní celý harmonogram prací, takže do prázdnin by měla být hotová nová cestní síť, ukotvené lavičky a také nainstalované nové osvětlení. Jasné zatím není to, kdy se přikročí k výsadbě nové zeleně. „Největší roli v tom sehraje počasí,“ vysvětluje Ivana Hemerková, náměstkyně primátora města.

Minulý týden byl uzavřen už i průchozí koridor pro chodce napříč parkem mezi Vápenicí a Školní ulicí. „Nyní jsou Smetanovy sady zcela neprodyšně uzavřeny, protože je zapotřebí dokončit zbývající výkopové práce na cestní síti. Ty hrubé práce jsou už vlastně ukončeny, zanedlouho přijde na řadu tvorba povrchu nových chodníků,“ zdůvodnil toto opatření Zdeněk Fišer, náměstek primátora. „V poslední době jsem kolem sebe slyšel velmi mnoho kritických připomínek toho typu, že co jsme to proboha s tím parkem udělali, proč Smetanovy sady ničíme a podobně. Pochopitelně i já, když jdu kolem, a to je dost často, vidím, že současná podoba parku je docela neutěšená. Já ovšem tvrdím, že v okamžiku, kdy bude dokončena cestní síť a okolo se zaseje nová tráva, bude celý prostor minimálně o sto procent vypadat lépe. Pak samozřejmě nastane další etapa, kdy dojde na výsadbu nových stromů. A jestli se v tomto případě těšíme na to, až Smetanovy sady uvidíme brzy v původní podobě, tak to se pochopitelně trochu načekáme,“ uvedl k tématu Miroslav Pišťák, primátor Prostějova. Jak dodal, také on je spokojen s průběhem prací. „Dělníci několika firem, které se na rekonstrukci celého parku podílejí, pracovali i ve středu, tedy v den státního svátku. A to se cení,“ dodal primátor.

18 park2Jak Večerník již dříve rozsáhle informoval, ve Smetanových sadech došlo v rámci rekonstrukce k masivnímu kácení vzrostlých stromů. Padly přes tři desítky letitých listnáčů i jehličnanů. Než stromy opět vzrostou, vyžádá si to nějaký čas. „Takové množství muselo být pokáceno, ty stromy nebyly zdravé a od dendrologů jsme dostali jasné doporučení k jejich likvidaci. Co se týká nové výsadby, bude záležet na počasí. Pokud přes léto udeří pětatřicetistupňová vedra, těžko se budou sázet vzrostlé stromy. Ano, park bude vybaven novým a výkonným závlahovým systémem, ale přesto by to byl značný risk. V tomto případě tak odborná firma přikročí k výsadbě na podzim. Každopádně se udělá maximum pro to, aby ve Smetanových sadech bylo vysázeno co nejvíce nových stromů a aby vytvořily příjemný estetický celek. Samozřejmě, ze začátku budeme asi z celkového pohledu zklamáni. Ale buďme trpěliví, potrvá několik let, než se park bude podobat tomu před rekonstrukcí,“ řekla Ivana Hemerková.

Dělníci by měli magistrátu předat zrekonstruované Smetanovy sady do plného užívání a správy na konci kalendářního roku.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...