Dobrý podvečer, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

14 kosteleckaUž to mohlo být, ale před šesti lety plán výstavby okružní křižovatky na Přikrylově náměstí narazil na odpor památkářů a hygieniků. Odpůrci rondelu si nakonec prosadili klasickou křižovatku řízenou semafory. A nyní se v plné nahotě ukazuje, jak to bylo krátkozraké a hlavně mylné řešení. „Dopravní situace v Kostelecké ulici začíná houstnout,“ shodují se nyní radní.

Na radnici se už podle zjištění Večerníku spřádají plány na znovuobnovení projektu okružní křižovatky u prostějovského zámku. „Situace v Kostelecké začíná být již neúnosná. Při dopravní špičce, tedy ráno a pak okolo patnácté hodiny odpolední, se tvoří dlouhé kolony aut, které nemohou vyjet z křižovatky na Vápenici nebo na Blahoslavovu ulici. Rondel by se tady určitě hodil, řidiči mají při výjezdu z křižovatky na semaforech zelenou jenom pár vteřin. Průjezdnost je tedy enormně nízká,“ konstatuje Alena Rašková, náměstkyně primátora Prostějova.

Před lety už byl rondel vyprojektován, ale razantní ne řekli hygienici i památkáři. Těm prvním vadilo, že rondel by byl moc blízko obytných domů, těm druhým vadila zase blízkost komunikace k zámku. „Když se před šesti nebo sedmi lety rozhodovalo, zda postavit rondel na Přikrylově náměstí, nebo tady ponechat klasickou křižovatku, bohužel jsem ještě nebyl ve funkci předsedy dopravní komise města. Nedávno jsem ale hodně zvažoval, jakým dopravním stavbám dát v Prostějově prioritu. Nyní zastávám názor, že jasnou jedničkou v pořadí je rondel elipsovitého tvaru na Poděbradově náměstí. Dvojkou měla být okružní křižovatka ulic Plumlovská a Palackého. Jenomže v tuto chvíli jsem změnil názor. Zatímco v Plumlovské ulici se dopravní provoz díky jižnímu kvadrantu i severní obslužné komunikaci rapidně zklidnil, u Kostelecké ulice je tomu právě naopak. Nyní jsem jednoznačně pro rondel na Přikrylově náměstí, který by současnou svízelnou situaci vyřešil,“ uvedl Zdeněk Peichl, radní a předseda dopravní komise magistrátu.

Znovuobnovení projektu zmíněného rondelu má podle zjištění Večerníku také výraznou podporu na krajském úřadě. Jednoznačně pro toto řešení je totiž také prostějovský radní a zároveň první náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák. „Intenzita dopravy v Kostelecké ulici se jednoznačně zvyšuje a také moje představy o řešení se točí okolo výstavby kruhové křižovatky na Přikrylově náměstí. V Kostelecké je sice dvě třetiny dne normální provoz, pak ale přijde dopravní špička a rázem je tady celá ulice ucpaná. V polovině května budeme mít na krajském úřadě jednání se zástupci prostějovské radnice, kde společně celý problém rozebereme a pokusíme se najít řešení,“ vyjádřil se Večerníku Alois Mačák, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje. Na otázku, zda se v případě znovuobnovení projektu rondelu na Přikrylově náměstí neobává potíží s hygieniky a památkáři, odpověděl optimisticky. „Budou to určitě náročná jednání, ale věřím, že s oběma institucemi najdeme společnou řeč a určitý kompromis,“ dodal na závěr Alois Mačák.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...