Dobrý večer, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

12 barabiznaNe vždy se záměr soukromého subjektu setká s pochopením města, natož s jeho podporou. Ovšem v případě Kolářových sadů je to něco jiného. Jak totiž Večerník zjistil, brzy se v tomto nedávno revitalizovaném parku bude zřizovat další sportoviště, tentokrát pro stále oblíbenější petanque. A s tím roste poptávka po jakékoliv „občerstvovací stanici“, jak vtipně podotkl jeden z prostějovských radních. A řešení se nabízí samo, soukromá společnost zde chce ještě letos vybudovat dvoupodlažní kavárnu!

„Určitě si každý pamatujeme, jak vloni v září schválilo zastupitelstvo bezúplatný převod bývalé kotelny ve Šmeralově ulici sdružení Junák, které dosud sídlilo v technicky nevyhovující budově v Kolářových sadech. V současné době probíhají stavební úpravy objektu na klubovnu, do níž se skauti přestěhují v průběhu letošního roku. Dřevotřísková ruina bývalého agitačního střediska však nezůstane bez využití, respektive místo ní může brzy vyrůst daleko smysluplnější stavba,“ uvedl Jiří Pospíšil, první náměstek primátora statutárního města Prostějova.

Na město se totiž obrátila společnost, která hodlá na místě montovaného objektu postavit zařízení občanské vybavenosti. „Rada města vyhlásila záměr prodeje bývalé klubovny Junáka v Kolářových sadech. Prostějovská firma hodlá na tomto místě postavit kavárnu se sociálním zázemím, cyklistickými stojany a hřištěm pro děti. Zařízení bude mít každodenní provoz po dobu celého roku,“ objasnil Jiří Pospíšil. „Kolářovy sady slouží jako oddychově rekreační plocha, na hvězdárně probíhají vzdělávací akce i ve večerních a nočních hodinách. V parku není žádné zařízení, které by poskytovalo služby, občerstvení, odpočinek a zázemí. Realizací tohoto záměru dojde k rozšíření služeb pro veřejnost v dané lokalitě a zkulturnění prostředí hojně využívaného širokým spektrem návštěvníků,“ zdůvodnil oprávněnost zájmu radnice první náměstek primátora.

Kavárna má být dvoupatrová, zčásti zděná s prosklenou částí pro sezení a krytou terasou s nosným systémem z dřevěných vazníků. Toalety s přebalovacím koutem pro maminky s malými dětmi budou přístupné jak z provozovny, tak z venkovního prostoru, kde bude přístřešek pro kola a kočárky. Dětské hřiště s gumovým povrchem bude vybaveno atestovanými herními prvky. Zeleň v nejbližším okolí bude udržována provozovatelem areálu.

Záměr investora musí být uveden do souladu s platnou územně plánovací dokumentací. „To by ale neměl být žádný problém. Navíc v brzké době plánujeme v Kolářových sadech realizaci hřiště pro petanque. Tato stále oblíbenější hra mezi veřejností si žádá mít svůj stánek i v našem městě, aby Prostějované nemuseli dojíždět až do vzdáleného Krumsína. A vznik kavárny s bohatým zázemím je velice přínosný,“ dodala Ivana Hemerková, náměstkyně prostějovského primátora.

Pokud vše půjde podle plánu a prodej pozemku v Kolářových sadech schvwálí zastupitelstvo, mohli bychom se nové kavárny dočkat už na jaře příštího roku.

12 kavarna 12 kavarna2

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...