Dobré dopoledne, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

11 rybnIkKonečně! Pracovníci nejmenované prostějovské společnosti, kteří mají do konce června zrevitalizovat drozdovický rybník, se dočkali. Stejně tak i kompetentní radní a také obyvatelé z okolí, kterým už tlející bahno na dně rybníka začalo páchnout. Minulý týden se dělníci i těžká technika pustili do práce!

„Tato investiční akce byla zpožděna více než dost, ale nemůžeme za to my ani firma, která zvítězila ve výběrovém řízení. Vzhledem k tomu, že původně bylo naplánováno kompletní vybagrování dna od bahna, čekalo se na jeho vymrznutí či vyschnutí. Nestalo se ani jedno, ale to vůbec v tuto chvíli nevadí. Většina bahna totiž v rybníku zůstane,“ objasnil situaci Zdeněk Fišer, náměstek primátora statutárního města Prostějova. „V rybníku se oproti předpokladům nachází jen nepatrné množství bahna. Na základě požadavku rybářů musí v nádrži zůstat, protože rybník slouží od svého vybudování v roce 1460 k chovu kaprů a jiných druhů ryb,“ dodala na vysvětlenou Ivana Hemerková, náměstkyně primátora zodpovědná za životní prostředí ve městě.  

V těchto dnech bagry rozebírají žulové obložení břehů, které se dočkají zpevnění a dalších úprav, vybuduje se nové napouštěcí zařízení a také se postaví nová výpusť. To vše za více než tři miliony korun. Novinkou je, že město se na popud ochránců přírody z magistrátu rozhodlo vrátit do původního plánu vybudování poloostrůvku pro vodní ptactvo a ostatní živočichy.  „Záměr vybudování poloostrůvku vznikl v průběhu realizace projektu a po dohodě s odborem životního prostředí prostějovského magistrátu. Tento drobný krajinný prvek je mimo jiné určen k zahnízdění ptáků a bude dalším kamínkem do mozaiky lepšícího se životního prostředí v našem městě,“ uvedla na toto téma Ivana Hemerková.

Revitalizace drozdovického rybníka by měla být dokončena do 30. června tohoto roku.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...