Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 2.5.2024
svátek slaví Zikmund,
zítra Alexej
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

05 prochazkaVedení Městské knihovny v Prostějově došla trpělivost se čtenáři, ze kterých se postupem času stali notoričtí „nevraceči“. Z celkového počtu více než šesti tisíc klientů knihovny jde sice pouze o nepatrné procento nespolehlivých, přesto už toto městské zařízení začíná počítat škody v řádech desítek tisíc korun.

A jak jeho ředitel Aleš Procházka Večerníku prozradil, k podání už je připraveno prvních pět žalob!

 „Začal bych tím, že těch klientů, kteří na pokutách kvůli prodlení z vracení knih dluží naší knihovně částky v řádech desítek korun, je poměrně dost. Tyto problémy ale většinou neřešíme, takoví čtenáři knihy po prvním upozornění vrátí a pokutu řádně uhradí. V některých případech pokuta naroste až do té nejvyšší možné částky, což je dvě stě korun. Jenomže může nastat situace, kdy čtenář přijde a zjistí, že má zaplatit takovou pokutu, vymluví se, že tolik peněz u sebe nemá a že zaplatí příště. Pak ho ale zase dlouhou dobu nevidíme, takže pokuta narůstá znovu. A takových klientů máme bohužel více...,“ prozradil ředitel Městské knihovny v Prostějově Aleš Procházka počátek problémů, které čtenáři způsobují svým nezodpovědným počínáním. 

Knihovně však v současnosti chybí i některé vzácnější knihy, které by její vedení pochopitelně rádo dostalo nazpět. „Zatím jsme o ně nepřišli až do chvíle, než tomu dotyčnému člověku prokážeme, že nám ji už nikdy nevrátí. To už je záležitost složitého vymáhání našich pohledávek. Pokud čtenář knihu ztratil, musí ji po odečtení amortizace nahradit a navíc zaplatil padesátikorunový manipulační poplatek. I z tohoto důvodu pochybuji, že by nám lidé knihy nevraceli z toho důvodu, že by s nimi kšeftovali. To by se jim rozhodně nevyplatilo. A pokud ano, velmi riskují se zákonem,“ uvedl Aleš Procházka. 

Zároveň odmítl prozradit, kolik má knihovna v současnosti notorických „nevracečů“ knih a jaké se zatím vykazují škody. „Nechci být v tuto chvíli příliš konkrétní, ale nespolehlivých klientů máme poměrně dost. Mohu jen říci, že v současnosti je připraveno pět žalob na konkrétní osoby, které jsou pro nás takzvaně nejtěžšími případy. Po jejich podání tak už na dveře těchto lidí zazvoní policie, která se po nevrácených knihách bude pídit. A těmto pěti lidem, na které podáváme trestní oznámení, bohužel hrozí i exekuční řízení...,“ zdůraznil šéf prostějovské knihovny, že tady už fakt končí legrace! 

Jak ještě Aleš Procházka Večerníku prozradil, lidé ve snaze vyhnout se vrácení zapůjčených knih využívají mnohdy různé finty. „Mnozí hřeší na to, že se prostě odstěhují z Prostějova, ženy se vdají a změní si jméno, čímž si myslí, že už je nikdy nevypátráme. Chtěl bych ale zdůraznit, že my už vůči čtenářům nemůžeme být více vstřícnější, než jsme. Každý si zápůjční lhůtu může prodloužit telefonicky, prostřednictvím internetu či osobně. Všechno je otázkou dohody a nějakých dvou minut. Mnozí naši klienti tyto možnosti vítají a využívají je. Jiní zase zneužívají... Z některých případů mám také dojem, že lidé se stydí přijít a zaplatit pokutu. Je jim trapně, že se jim vůbec něco takové stalo. Jim mohu pouze vzkázat, ať z ničeho nemají obavy. Že někdo zmešká termín vrácení knihy, a to z různých důvodů, to se přece stane, kvůli tomu nikdo nikomu hlavu neutrhne. Horší je to ale v těch případech, kdy lidé si půjčí pět, deset nebo patnáct knih a nevrátí je třeba rok. A takové případy my v tuto chvíli řešíme prvními žalobami,“ vyslal Aleš Procházka všem knihomolům jasný vzkaz.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...