Dobrý podvečer, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

52 silvestrAni jsme ještě pořádně nestačili vstřebat vánoční „leháro“ a už tu byla oslava konce roku i příchod toho nového. Pokud jste ale nebyli opatrní, mohli jste být vystaveni mnoha rizikům, které silvestrovské veselí dokážou pořádně zkomplikovat.

„Už od poloviny prosince jsme přijali opatření ke zviditelnění členů našich hlídek, kteří působí ve žlutých reflexních vestách tak, aby byli na veřejnosti co nejvíce vidět. Není to žádná zbytečnost, z dálky viditelní strážníci působí preventivně i na případné pachatele trestné činnosti,“ prozradil Večenríku Jan Nagy, velitel Městské policie v Prostějově. „Nejde jen o to pohlídat bujaré veselí a s tím spojené výtržnosti. Naše hlídková a preventivní činnost je zaměřena do mnohem více oblastí. Od Vánoc až do Nového roku jsme zesílili hlídky u supermarketů a v centru města. Tady totiž v tuto dobu hrozí nejvíce případů kapesních krádeží či vloupání do vozidel. Samozřejmě že na Silvestra jsme se zaměříli i na jiné lokality, ve kterých mohlo dojít k výtržnostem spojených s přemírou alkoholu. Musím to ale zaklepat na dřevo, v posledních letech k žádným excesům tohoto druhu příliš nedocházelo. „Řekl bych, že v tomto směru jsem zdrženlivý optimista. Vždycky je ale při naší službě potřeba předjímat a myslet na to, co by bylo, kdyby…! Proto samozřejmě i na Silvestra provádíme taková opatření, abychom maximálně omezili nebezpečí výtržností, krádeží či nedejbože loupeží. Zaměřili jsme se hlavně na prodejce pyrotechniky, kteří nám v loňském roce činili problémy. Petardy a ohňostroje totiž prodávali často bez povolení. A nejhorší na tom bylo, že v noci tuto zábavní pyrotechniku začali sami na náměstí a v jeho blízkém okolí odpalovat, protože ji nemohli prodat,“ dodal na závěr šéf prostějovských strážníků Jan Nagy.

Připraveni na bujarost Prostějovanů byli i lékaři ze záchranky. „Dlužno ovšem dodat, že poslední dva nebo dokonce tři roky jsme nevyjížděli na Silvestra či na Nový rok k žádným vážným událostem. To však neznamená, že by měla polevit ostražitost občanů. Není určitě pro nikoho příjemné, když je ve spolupráci se strážníky převážen na záchytku nebo snad dokonce do nemocnice se silným podchlazením, protože předtím usnul v mrazu na ulici,“ dodal varování Radomír Gurka, ředitel Zdravotnické záchranné služby v Prostějově.

Ani letošní Silvestr se pochopitelně neobešel bez tradičního ohňostroje na náměstí T. G. Masaryka. Již třetím rokem nikoliv o půlnoci, jak dříve bývalo zvykem, ale už ve 20 hodin. Tato změna, učiněná prostějovskými radními před třemi lety kvůli dětem, se osvědčila, vloni a předloni bylo náměstí narváno návštěvníky k prasknutí, stejně jako letos. Během uplynulého týdne nás kromě varovných vzkazů od lékařů a strážníků zajímala rovněž skutečnost, kolik vůbec městskou pokladnu stála vánoční výzdoba města a také kolik peněz zaplatila radnice za silvestrovský ohňostroj. „Montáž a demontáž vánočního osvětlení ulic města a osvětlení vánočního stromu vzhledem k tomu, že svým rozsahem je každý rok přibližně stejná, stojí ročně v průměru mezi stoosmdesáti až dvěstě tisíci korun. Samotná hodnota vánoční městské výzdoby se pohybuje v řádech dalších statisíců korun. Novinkou v centru města jsou ozdoby na sloupech veřejného osvětlení. Staré žárovkové řetězy mezi sloupy byly letos nahrazeny světelným LED závěsem na každém sloupu samostatně,“ sdělila Večerníku Jana Gáborová, tisková mluvčí Magistrátu města Prostějova. „Co se týká silvestrovského ohňostroje, náklady na jeho zajištění jsou už tři roky stejné, a to ve výši stopadesáti tisíc korun,“ dodala mluvčí naší radnice.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...