Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

51 trhyPětatřicet prodejních stánků, které tvoří dřevěné vánoční městečko uprostřed náměstí T. G. Masaryka, je obsazeno prodejci nejrůznějšího zboží, ti ale většinou naříkají na velmi slabé tržby. I když jak kdo. Sobotní anketa Večerníku totiž dopadla, řečeno sportovní terminologií, remízou.

Spokojeni s tím, že mají alespoň na zaplacení pronájmu stánků, jsou například prodejci ručně vyráběných vánočních doplňků. Naopak ti, kdo si dřevěný domeček pronajali od města za účelem prodeje punče, opékaných klobás a jiných pochutin, mají do dobré nálady hodně daleko.

„Tohle jsem nečekal. Už vloni jsem sice tady končil jen tak tak, abych měl na uhrazení nákladů, ale letos to zatím předčilo má pesimistická očekávání. Příští rok už tady nebudu,“ postěžoval si muž, který v sobotu dopoledne griloval uzeninu a marně na ni lákal pár okolojdoucích. „Jde to těžko, lituji, že jsem se letos nechala přemluvit a stánek si pronajala. Punč letos moc netáhne, večer ho vždycky většinou vozím zpátky domů a vylévám,“ posteskla si zase mladá žena tetelící se zimou mezi nádobami plnými voňavého nápoje.

Když jsme v sobotu dopoledne procházeli mezi stánky, všimli jsme si, že Prostějované kolem nich projdou, prohlédnou si zboží a jen tu a tam si koupí nějakou tu maličkost. „Jsou ochotni utratit tady jen pár korun, přitom za chvíli pojedou do přecpaných supermarketů a nechají tam tisíce,“ ulevil si další prodejce punče.

Částečně spokojeni jsou pouze drobní prodejci ručně vyráběných vánočních ozdob a podobného zboží. „Já si nemůžu stěžovat. Prodáváme proutěné zboží, zvonečky, vyřezávané ozdoby a podobně. Většina z toho je vyrobena dětmi nebo klienty různých sociálních organizací a výtěžek jde na jejich fungování. A na to lidé pořád ještě rádi přispějí a zboží si u nás koupí,“ svěřila se trhovkyně.

Z úspěšnosti vánočního jarmarku bychom si ale mohli vzít příklad od sousedů z Olomouce. Tam je přecpáno a trhovci si plní šrajtofle. Čím to jenom bude?

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...