Příjemnou noc, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 popelniceAž tisícovku na jednoho člena domácnosti mohou od příštího roku žádat všechna města v České republice. Povoluje jim to novela zákona, která umožní zvýšení poplatku za likvidaci odpadu z dosavadních maximálních 500 korun. Zatímco většina obcí a měst volí střední cestu a zdraží zhruba o 200 až 250 korun na osobu, prostějovská radnice se drží při zemi a zvyšuje cenu pouze o 108 korun.

Informace, kterou vám Večerník přinesl už v tištěném vydání, se potvrzuje. Jako první vám tak můžeme sdělit, že roční poplatek za likvidaci odpadu bude od 1. ledna 2013 činit rovných 600 korun  na osobu!

Návrh novely vyhlášky a stanovení ceny pro příští rok schválili minulý týden radní na svém mimořádném jednání. „Mohu potvrdit, že jsme se shodli na ceně, kterou zmiňujete, ovšem konečné slovo budou mít zastupitelé na úterní schůzi,“ potvrdil nám zmíněné zvěsti Jiří Pospíšil, první náměstek primátora, který má v kompetenci komunální služby města. Vzhledem ke koaliční shodě v radě města lze předpokládat, že zastupitelstvo záměr vedení města schválí.

V Prostějově platí občané za odvoz odpadu v současné době 492 korun. „Tuto výši se nám podařilo držet nepřetržitě již od roku 2008. K úpravě ceny, která je nevyhnutelná, přistupujeme velmi zodpovědně, o čemž svědčí fakt, že tuto otázku diskutujeme ve vedení města již od letošního léta,“ uvedl náměstek Pospíšil.

45 grafMěsto ze svého rozpočtu doplácí na likvidaci komunálního odpadu ročně kolem dvaceti milionů korun. Jedná se o peníze, které by mohly například jít na investice, ale... „Vnímáme sociální roli města vůči občanům a určitě nechceme jít cestou drastického zdražování. Dalším aspektem je ocenění zodpovědného přístupu většiny obyvatel ke třídění odpadu. Tento stav je ukázkou vzájemného partnerství mezi samosprávou a občany. Proto i do dalších let počítáme s dotací na likvidaci odpadu,“ zdůvodnil postoj města Jiří Pospíšil.

Zatímco v Prostějově myslí na peněženky občanů a oceňují jejich postoj ke třídění odpadu, jinde se poplatky zvyšují razantně. Pro příklad nemusíme chodit daleko. Olomoučtí radní navrhují, aby poplatek za odpad v příštím roce činil 792 korun, což je o tři stovky (!) víc, než v letošním roce. Například o dvě stovky zdražují v Jeseníku, kde se bude od ledna platit 700 korun...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...