Příjemnou noc, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 rondelNo konečně! Vývoj okolo plánované výstavby rondelu na Poděbradově náměstí nabral ten správný směr. Jak Večerník už opakovaně informoval, původně vyprojektovaný rondel ve tvaru obrovské elipsy se musel několikrát měnit. Bouřili se totiž majitelé přilehlých domů i hygienici, kteří namítali, že komunikace je blízko bytové zástavby a tu by ohrožoval nadměrný hluk. Přepracovaný plán, ve kterém se elipsa zkrácena a počítá se s protihlukovými stěnami, prošel v pátek náročnými testy! A tak se zdá, že výstavbě rondelu už nic bránit nebude...

O tom, že výstavbě rondelu na Poděbradově náměstí se skutečně blýská na lepší časy, nás už ve středu uplynulého týdne informoval náměstek primátora Zdeněk Fišer. „První varianta neprošla před několika měsíci z důvodu nadměrné hlukové zátěže, kromě toho zástupci společnosti E.ON namítali, že komunikace jim bude překážet při vjezdu do jejich sídla na Poděbradově náměstí. Nechali jsme tak projekt přepracovat s tím, že se výrazně zkrátila délka elipsovitého rondelu a vyřešen je podle našeho názoru i problém hluku výstavbou protihlukových stěn na obou stranách rondelu. Tak trochu jsme počítali i s použitím ´tichého´ asfaltu na vozovku, ale firma na tento speciální povrch ještě nedostala potřebný atest. I tak jsem ale přesvědčen, že nový projekt projde náročnými zkouškami. V pátek máme důležité jednání s projektanty, kteří zpracovávají protihlukovou studii,“ uvedl pro Večerník Zdeněk Fišer.

A zmíněná páteční schůzka dopadla velmi dobře. Informoval nás o tom Zdeněk Peichl, radní a předseda dopravní komise města. „Projektantům protihluková studie vyšla, a to i bez toho, že bychom museli při stavbě rondelu použít onen takzvaný tichý asfalt,“ prozradil úvodem. „Kladné stanovisko projektantů je však pouze prvním krokem. Ještě musíme dořešit přeložky inženýrských sítí, kterou si vymiňuje správa silnic. Ty jsou ale podle nás přehnaně finančně nákladné, určitě by tyto práce mohly být zrealizovány mnohem levněji. Vše je ale otázkou jednání, potěšitelné je, že nyní de facto máme ke stavbě rondelu na Poděbradově náměstí zelenou,“ potvrdil Večerníku spokojený Zdeněk Peichl.  

Jak jsme se ještě dozvěděli, stavba rondelu neobvyklého tvaru by mohla být zahájena už v příštím roce, pokud tedy krajský úřad na ni uvolní potřebné finance. „Tato nová křižovatka je pro město naprostou prioritou v rámci dopravních investic,“ potvrdila náměstkyně primátora statutárního města Prostějova Alena Rašková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...