Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Poslední politické události pochopitelně řádně zamíchaly kartami na prostějovské politické scéně. Není žádným tajemstvím, že odchodem dvou zkušených matadorů sociální demokracie utrpěla celá radniční koalice pořádnou ránu. Co bude dál? Ustojí ČSSD pověstné K.O. v prvním kole? Nehrozí komunální politice skandál v podobě předčasných voleb? Není divu, že podobné otázky nyní vyslovuje nejeden Prostějovan…

Podle všeho ale nové komunální volby nehrozí. „Je to možná jen zbožné přání opozice,“ komentuje tuto alternativu odstupující primátor Miroslav Pišťák. Pravdou je, že k předčasným volbám není vůbec žádný důvod. Všechny trumfy v ruce stále drží ČSSD jako vítěz voleb z loňského roku. Jde jen o to, jak rychle sociální demokraté dokáží nahradit posty po Miroslavu Pišťákovi a Aloisi Mačákovi. „V tuto chvíli je volné místo primátora a dva posty v radě města,“ potvrdil Večerníku Miroslav Pišťák.

Podle čerstvých informací Večerníku jsou na tyto dva posty tři kandidáti. Ve hře je návrat Milady Galářové, ovšem „povýšit“ mají velkou šanci i další dva sociální demokraté – Jana Halvadžievová a Jiří Pospíšil, který byl zastupitelem města ještě v loňském volebním období. „Cokoliv nyní předvídat by bylo dnes předčasné. Obsazení míst v Radě statutárního města Prostějova a funkce primátora bude předmětem jednání klubu zastupitelů za ČSSD a následně bude projednáno s koaličními partnery. To vše ale bude věcí až následujících dní,“ vyhnula se konkrétní odpovědi Zuzana Bratterová, předsedkyně Městské organizace ČSSD v Prostějově.

Otázkou také je, jak současný stav zamíchá s pozicemi náměstků primátora. Jestliže se stane primátorkou Prostějova Alena Rašková, budou muset sociální demokraté dosadit na její místo první náměstkyně svého člověka. Bude to Zdeněk Fišer? A kdo zase Fišera nahradí ve funkci náměstka pro investiční výstavbu? V zákulisí radnice se ale šušká také o tom, že by ČSSD přepustila post prvního náměstka Jiřímu Pospíšilovi z hnutí PéVéčko! V tom případě by zase byla nutná náhrada za něj, a to na post náměstka pro majetkové záležitosti města.

Z toho všeho je patrné, že nevyřešených otázek je víc. „My jsme drtivou většinu času probírali stávající situaci okolo rezignace Miroslava Pišťáka a Aloise Mačáka. Neřešili jsme tak obsazení postů primátora a v radě města. Na to máme ještě dva týdny, budou probíhat další už konkrétnější jednání,“ sdělila Večerníku včera těsně před uzávěrkou Alena Rašková.

„V každém případě jako koalice zůstáváme jednotní,“ vyjádřil se jasně předsedové Klubů zastupitelé ČSSD Miroslav Pišťák, PéVéčko Jiří Pospíšil a KSČM Josef Augustin.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...