Dobrý večer, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Lidé v Prostějově jsou, jak známo, hodně konzervativní a jen těžko se smiřují s jakýmikoliv novinkami. To se projevilo také v anketě, kterou vyhlásilo vedení radnice. Ve hře bylo totiž přejmenování stávajícího Hlaváčkova náměstí na náměstí Václava Havla. A Prostějované řekli své drtivé NE!

Na webových stránkách města nedávno probíhala anketa, při které se lidé mohli vyjádřit k otázce přejmenování Hlaváčkova náměstí na náměstí Václava Havla. Anketa k iniciativě skupiny občanů zasazujících se o přejmenování probíhala během celého června tohoto roku a zúčastnilo se jí 4 783 hlasujících. „Podle nám dostupných reakcí nemá tento nápad jen samé příznivce, ale i kritiky. Někteří občané zkrátka nepovažují přejmenování kteréhokoliv náměstí či ulice v Prostějově za dobrý nápad. A to zejména z důvodu výměny všech dokladů a smluv a s tím spojenými komplikacemi pro lidi v takové lokalitě bydlící či podnikající. Prostřednictvím webové ankety jsme se proto chtěli pokusit zjistit, jak vážný je skutečně zájem o přejmenování navrhovaného Hlaváčkova náměstí na náměstí Václava Havla,“ vysvětlil náměstek Pospíšil s tím, že výsledek ankety jednoznačně určil, že přejmenování Hlaváčkova náměstí si hlasující nepřejí. Užití jména bývalého českého prezidenta by se navíc prodražilo o licenční poplatek, který si účtuje Knihovna Václava Havla a Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Částka je asi třicet tisíc korun. Své NE do ankety poslalo 4 442 respondentů, pro ANO pak hlasovalo 341 lidí. „Výsledek ankety je až překvapivě jasný, nicméně o dalším postupu bude vedení města dále jednat,“ dodal Jiří Pospíšil.


Co zaznělo od Prostějovanů v anketě?

* „Rozhodně ne, pan Hlaváček zde žil a myslím, že stačí Havlovo letiště.“

* „Nastanou zbytečné komplikace pro lidi bydlící v této lokalitě. Nehledě na to, kolik peněz bude stát změnit všechno kde je název Hlaváčkovo náměstí obsažen. Zbytečně vyhozené peníze, které lze uplatnit rozhodně jinde než ve změně názvu lokality. Kdo chce, na Václava Havla si vzpomene i bez přejmenovávání.“

* „Nepochopil jsem důvod, proč by se mělo náměstí přejmenovávat. Co pro naše město Václav Havel udělal přínosného?“

* „Když přejmenovat nějakou ulici nebo náměstí, proč nepojmenovat po nějakém rodákovi? Třeba Otto Wichterle.“

* „Já bych ho pojmenovala po rodačce Mileně Dvorské.“

* „Světem uznávaný pan Václav Havel by si zasloužil mít své jméno na náměstí!“ 

* „Až se odhalí pravda o Havlovi, budete název zase měnit!“

* „Jistěže souhlasím, Václav Havel má renomé. A Hlaváček byl kdo?“

Zdroj: Magistrát města Prostějova

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...