Dobré poledne, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

39 peichlMinulý týden se uskutečnilo další jednání dopravní komise statutárního města Prostějova. Na programu bylo hned několik bodů ohledně mnoha investičních akcí, které by měly rapidně zkvalitnit dopravu nejen přímo ve městě. A co je nejdůležitější, zprávy z této komise jsou vesměs pozitivní. Jak exkluzivně Večerníku potvrdil radní a předseda dopravní komise města Zdeněk Peichl, řeč se netočila jenom kolem ožehavého rondelu na Poděbradově náměstí, ale hovořilo se rovněž o cyklostezkách a propojení Anglické ulice s jižním kvadrantem...

Rondel má velkou šanci

Co v současné době motoristy asi nejvíce zajímá, je plánovaná výstavba rondelu elipsovitého tvaru na Poděbradově náměstí. Jak už jsme informovali v předešlých vydáních, celý záměr komplikuje zamítavé stanovisko hygieniků a také majitelů přilehlých budov, zejména sídla energetických závodů. Důvodem je protihluková jsme informovali v předešlých vydáních, celý záměr komplikuje zamítavé stanovisko hygieniků a také studie, ze které vyplývá, že dopravní provoz na rondelu by překračoval hlukový limit. „Na tyto skutečnosti jsme okamžitě zareagovali a nechali vypracovat vylepšený projekt, podle kterého by se rondel zkrátil a nezasahoval by až tak blízko k budovám. Navíc jsme obdrželi nabídku od firmy, která by komunikaci na okružní křižovatce vybavila speciálním asfaltovým povrchem, jenž je schopen pohltit více hluku o několik decibelů než zatím běžně využívaný povrch vozovek. Věříme tedy, že tímto bychom se do protihlukových limitů vlezli a celý projekt by mohl být schválen,“ prozradil Večerníku Zdeněk Peichl. Jak dodal, pokud by vše dobře vyšlo, mohla by investiční akce, kterou platí Olomoucký kraj, začít už příští rok.

Zelená pro náklaďáky?

Velmi dobře se vyvíjí situace také ohledně propojení Anglické ulice s jižním kvadrantem. „Probíhá poslední fáze dohod s majiteli pozemků okolo sběrného dvora v Anenské ulici a Krasické ulici. Do dvou let by konečně mělo dojít k propojení zmíněných komunikací, stejně jako k výstavbě rondelu v Krasické ulici. Navíc co se týká jižního kvadrantu, v brzké době by nám po doplnění protihlukové stěny měli hygienici povolit dopravu i pro nákladní vozidla,“ sdělil Zdeněk Peichl.

Olomoucká podle plánu

Dopravní komise projednávala pochopitelně i současnou rekonstrukci Olomoucké ulice. „Jak víme, nyní tady probíhá generální oprava kanalizační sítě, po níž bude následovat frézování starého asfaltového povrchu a hned nato pokládka nového koberce. Navíc město ihned vybuduje rozšířený odbočovací pruh na Vápenici. Věřím, že všechny tyto práce budou do konce října zrealizovány a dopravní provoz v této ulici bude vrácen do původního režimu,“ uvedl Zdeněk Peichl.

Do Barákovy neodbočíte!

Co se ještě týká silničních komunikací v Prostějově, jednalo se také o nutném opatření okolo železničního přejezdu v Olomoucké ulici. „Ze směru od Domu služeb plánujeme zavést zákaz odbočení vlevo do Barákovy ulice. Jelikož tak činí řidiči hodně často, dochází zde k dopravním komplikacím a nepřehledným situacím,“ vysvětlil radní a předseda dopravní komise města.

Cyklostezka do Žešova. Konečně!

V neposlední řadě byl na pořadu jednání této komise i plán výstavby cyklostezek pro příští rok. „Zejména se hovořilo o další etapě realizace cyklostezky ve Vrahovické ulici. Zaprvé se již stávající pruh pro cyklisty vybaví daleko zřetelnějšími znaky, za druhé vedle bílého pruhu oddělujícího silnici a krajnici přibude ještě jeden pruh odlišné barvy, aby řidiči jasně věděli, že tento prostor je určen cyklistům. Navíc jsme jednali o další etapě, kdy zdejší cyklostezka bude co nejdříve prodloužena až k Majakovského škole na konci Vrahovic. Tady však nastává menší problém, protože zde není dostatek místa. Vyřešíme ho tím, že tady vybudujeme jednosměrnou cyklostezku hned vedle chodníku,“ načrtl nedaleké plány města Zdeněk Peichl. Dobrou zprávou rovněž je, že už příští rok by se konečně měla vybudovat cyklostezka do Žešova.

„Výkup všech potřebných pozemků se již zdárně dokončuje, navíc sami zahrádkáři požadují, aby cyklostezka byla postavena už v příštím roce,“ dodal na závěr Zdeněk Peichl.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...