Dobrý večer, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tak to je velká škoda! Krásný rodinný dům, který měl vyrůst v Lidické ulici hned vedle botanické zahrady, světlo světa bohužel nespatří. Prostějovský architekt Aleš Javůrek už přitom za projekt získal cenu „Světové obce architektů“... Pro samotného mladého tvůrce se dokonce jedná o další významné mezinárodní ocenění. Do povědomí veřejnosti se totiž poprvé dostal svým vítězstvím v prestižní soutěži o podobu domu na slavné pláži Bondi Beach v australském Sydney (Večerník informoval).

Prostějovský projekt Aleše Javůrka se jmenoval „Dům v botanické zahradě“. Co se za tímto názvem skrývá? „Sama botanická zahrada je samozřejmě v majetku města a není možné stavět v těchto prostorách rodinný dům. Přesto jsem svůj projekt takto nazval, protože právě zahrada, která parcelu obklopuje, měla na můj návrh zásadní vliv,“ vysvětlil Večerníku architekt Aleš Javůrek, podle něhož byl výběr parcely naprosto perfektní. „Nachází se v blízkosti centra města, je to kousek od školy a navíc je obklopen krásnou zahradou, o kterou pečuje někdo jiný,“ pousmál se.

V Lidické ulici měl dle projektu vyrůst rodinný dům pro čtyři až pět osob s malou kanceláří, která by se v budoucnu dala jednoduše proměnit v samostatný bezbariérový byt. Pro architekta bylo nejtěžší najít takové řešení, které by co nejlépe využilo výhody a naopak minimalizovalo nevýhody, které vycházely z neobvyklé polohy. „Konkrétně se jednalo o to, jak maximálně otevřít dům do zahrady a přitom rodině zajistit soukromí,“ upřesnil Aleš Javůrek.

Dům byl navržený pro mladý pár, který plánoval založení rodiny. Než se však začalo stavět, situace se bohužel změnila. Mladí manželé se rozvedli a parcelu prodali... „Podle mých posledních informací už nový majitel začal s výstavbou svého domu,“ posteskl si zklamaný architekt, kterého tak může hřát alespoň zmíněné prestižní ocenění od samotných kolegů. „Znamená to pro mě skutečně velké uznání mé práce, která díky tomu nebyla úplně zbytečná,“ uzavřel Aleš Javůrek.

Rodák z Prostějova a absolvent zdejší RG a ZŠ města Prostějova už nějaký čas pracuje jako architekt v Austrálii. Po počátečních peripetiích se dostal do renomované kanceláře Ian Moore Architects. Na práci v této společnosti se mu líbí, že se dostane úplně ke všemu od vedení projektu až po kreslení výrobních detailů.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...