Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

15 parkStav veřejné zeleně. To je pro některé téma stále omílané dokola, ale pro drtivou většinu obyvatel Prostějova jde o důvod k mnohdy vášnivým diskuzím. Obzvláště v této době, kdy na území města dochází hned na několika místech k masivnímu kácení stromů. Jak se ale Večerník dozvěděl, magistrát nejenom že se snaží vykácenou zeleň nahradit novou výsadbou, ale zároveň už mají radní v klobouku další zelené trumfy - dva nové velké parky a rovněž stromovou hráz proti prachu i smogu!

„Na posledním zasedání rady města jsme diskutovali nad připraveným materiálem ohledně masové výsadby veřejné zeleně v Prostějově. Vytipovali jsme k tomuto účelu jisté lokality, ve kterých by se tento záměr dal uskutečnit. Na tomto základě chceme novými stromy vybavit jednak prostor u Penny marketu v Plumlovské ulici, následně by měly v dohledné době vzniknout dva zbrusu nové parky, a to za aquaparkem a lseverní obslužnou komunikací směrem k lesoparku Hloučela. Územní plán totiž počítá v tomto místě s výstavbou silnice, která by měla propojit tuto komunikaci s vnějším severním obchvatem okolo Prostějova v prostoru Kostelecké ulice,“ nastínil plány magistrátu pro příští roky Jiří Pospíšil, náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

„Park směřující k Hloučele je v územním plánu města zahrnut už vlastně zhruba od roku 1990, nyní bychom tuto investici chtěli zrealizovat právě kvůli naplánované výstavbě další silniční komunikace. Navíc by se stal významnou rekreační zónou pro obyvatele celého přilehlého sídliště,“ je přesvědčen Pospíšil.

Tento záměr má ovšem jeden podstatný háček. A to majetkoprávní. „Některé pozemky jsou sice už v majetku města, ale ty, které potřebujeme v první řadě, jsou stále v soukromém vlastnictví. Majitel zatím o jejich prodeji nechce ani slyšet, jedině snad v případě, že je od něho vykoupíme za cenu stavebních pozemků. A k tomuto záměru se rozhodně nechystáme, cena by byla několikanásobně vyšší,“ posteskl si Pospíšil. „Je to všechno prostě běh na dlouhou trať, ostatně stejně jako se severním obchvatem města...,“ dodal.

Ať už to dopadne jakkoliv, určitě se dá ocenit snaha města rozšířit veřejnou zeleň v Prostějově. A to velmi významně. Právě v současných dnech přitom lidé radnici kritizují za údajné nesmyslné kácení stromů. „Spousta stromů byla v Prostějově pokácena kvůli tomu, že v konkrétních lokalitách si zdejší obyvatelé přáli více parkovacích ploch. Přitom jedinou možností, jak splnit jejich požadavek, bylo v některých případech dosti razantně zasáhnout do veřejné zeleně. Samozřejmě jsme vždy pokácené stromy nahradili novou výsadbou, přesto se ale pořád stáváme terčem kritiky. V některých okamžicích si občané musí rozmyslet, co vlastně chtějí,“ pokrčila rameny Ivana Hemerková, náměstkyně primátora pro životní prostředí v Prostějově. „Možná to občané Prostějova ještě nezaregistrovali, ale už dlouhodobě využíváme pokročilý management veřejné zeleně, který je stále aktualizován na webových stránkách města Prostějova. Zde jsou přesně vedeny veškeré zásahy do zeleně, ať již provedené či teprve plánované. Lidově řečeno, každý si na internetu může kliknout na lokalitu, která ho zajímá a zde najde informace doslova o každém stromu. Dozví se jeho zdravotní stav, a zda se počítá s jeho zachováním či naopak kácením. Stejně tak je zde uvedena i jeho životaschopnost a odhadované předpokládané stáří,“ přidala na téma veřejné zeleně Ivana Hemerková.

Se dvěma novými velkými parky plánují radní udělat něco pro to, aby právě výsadbou stromů zamezili prašnosti a smogu v Prostějově. „Nebuďme příliš zahleděni do nutnosti vybudovat nové parky. Myslím si totiž, že ani do konce tohoto volebního období se nám nepodaří vykoupit potřebné pozemky. Podle mě bychom spíš velkou pozornost měli věnovat ochraně města před prachem a smogem. Na severu našeho katastru je zeleně v podstatě dost, ale jižní část města je lidově řečeno úplně holá. Netvrdím, že tady musí vzniknout obrovský park či snad dokonce les, ale měli bychom co nejdříve vysadit souvislou řadu velkých stromů, které přece jen trochu zabrání prachu a přinesou do Prostějova více kyslíku,“ sdělil Večerníku svůj osobní pohled na věc prostějovský primátor Miroslav Pišťák.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...