Dobré ráno, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

15 ratingMinulou středu 8. dubna došlo na prostějovské radnici ke slavnostnímu udělení ratingu pro město Prostějov za rok 2014. Národní rating na úrovni Aaa.cz je vůbec nejvyšší, neexistuje již lepší hodnocení ekonomiky sledovaných subjektů! Bezkonkurenční ohodnocení zohledňuje nulovou zadluženost Prostějova a očekávané bezdlužné financování investic města i v nadcházejících dvou letech.

Rating hodnotí i solidní provozní hospodaření díky uváženému přístupu k provozním výdajům, které vedlo k celkovým finančním přebytkům a posílení finančních rezerv města. „Kromě uvedeného nejvyššího možného ratingu jsme Prostějovu zvýšili i takzvaný výhled do budoucna z pozitivního na stabilní. Chtěl bych potvrdit, že Prostějov je nejlépe hospodařícím městem České republiky,“ řekl na úvod slavnostního aktu Petr Vinš, ředitel české pobočky anglické agentury Moody´s Investors Service. Vzápětí zdůvodnil, proč ekonomičtí analytici přisoudili Prostějovu bezkonkurenční hodnocení. „Tomuto městu výrazně pomohly vyšší příjmy od státu z takzvaných sdílených daní. Bonitu Prostějova podpořil i fakt, že v nedávné době celosvětové finanční krize výrazně omezil provozní výdaje magistrátu. V tomto směru mě osobně naprosto šokuje, že za takových podmínek se nedávno stal Prostějov bezdlužným, kdy uhradil poslední finanční závazek. To nemá v rámci celé České republiky obdoby! Neexistuje u nás kromě Prostějova město bez dluhů, a navíc s přebytkem v rozpočtu za rok 2014,“ uvedl Petr Vinš. Naopak, ekonomičtí odborníci hodnotí velmi kladně i schopnost města peníze investovat. „Prostějov na penězích nesedí, jak je tomu v některých jiných městech a obcích republiky. Aktivně je investuje, a tím v mnohých případech zhodnocuje svůj majetek,“ vyjádřil se k dalším pozitivům Petr Vinš.

Z nejvyššího možného ratingu má pochopitelně velkou radost současné vedení magistrátu a oprávněně především primátor Statutárního města Prostějov Miroslav Pišťák. „Obvykle bývám velmi zdrženlivý při debatách o výborném hospodaření města. Tentokrát ale k žádné zdrženlivosti nevidím důvod. Ať se to někomu líbí nebo ne, Prostějov hospodaří skutečně výborně, rozumně sestavuje rozpočet s přihlédnutím k potřebám svých občanů i organizací a investuje pouze tolik, kolik si může dovolit. Navíc jsme už absolutně bez dluhů, tudíž nějaký čas diskutujeme nad investicemi přesahující rámec běžného rozpočtu a můžeme uvažovat i o úvěru. Zatím v nejbližších dvou letech k němu ale nevidím důvod, přesto tuto možnost v případě potřeby nevylučuji. A co bych chtěl ještě zdůraznit, že po konci tohoto volebního období svým nástupcům určitě nepředáme vyjezený krám,“ uvedl při předávání certifikátu Miroslav Pišťák.

Rozhovor s prostějovským primátorem na téma aktuálně přiděleného ratingového hodnocení si přečtete v příštím čísle Večerníku.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...