Příjemnou noc, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

14 vicovBude někdy plumlovská přehrada čistá? To sice nikdo neví, přispět by k tomu ovšem mimo jiné mělo i plánované odkanalizování Vícova ležícího nad nádrží. Více jak rok po opětovném napuštění vybagrované nádrže je právě zde budování kanalizace v plném proudu, skončit by mělo v polovině prázdnin.

Povodí Moravy společně s Olomouckým krajem pozvalo v minulém týdnu do Plumlova starosty okolních obcí i zástupce Státního pozemkového úřadu a vodoprávních úřadů s cílem nastavit další strategii k řešení kvality vody vodní nádrže Plumlov. Představeny byly výsledky podrobných analýz celého povodí a opatření, která mají minimálně o polovinu snížit přísun fosforu do tamní přehrady. Celému projektu a zavedení opatření do praxe vyjádřil podporu hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský a starostové dotčených obcí, kteří se všichni osobně setkání účastnili.
Povodí Moravy více jak rok podrobně sledovalo kvalitu vody v povodí nad přehradou, aby zjistilo, kolik fosforu odnáší voda z kanalizací, volných výústí i polí. Vyhodnocení výsledků zadalo Jindřichu Durasovi z Povodí Vltavy. Předaná studie analyzuje bilanční zhodnocení látkových toků živin v povodí vodní nádrže Plumlov. „Nyní víme, že hlavní přísun fosforu pochází z komunálních odpadních vod, nikoliv ze zemědělských pozemků. Víme také, že srážení fosforu by mělo probíhat co nejblíže zdroji znečištění, nejlépe na čistírnách. Srážení fosforu zahájené v roce 2013 na přítocích do vodního díla Plumlov, které pak pokračovalo i v sezóně 2014 bude pokračovat i nadále, v průběhu roku však budeme chystat přesun některých srážedel k obcím,“ vysvětlil přínos studie generální ředitel Jan Hodovský.
Kanalizace, vodovod a čistička odpadních vod (ČOV) ve Vícově se začaly budovat už loni v říjnu. Ve výběrovém řízení zvítězila firma Insta, která by za výstavbu měla inkasovat celkem čtyřiašedesát milionů korun. Náklady na budování kanalizace z většiny pokryje dotace ze státního rozpočtu, zbývajících pětatřicet procent by měla doplatit obec. Naštěstí v průběhu uplynulého týdne bylo rozhodnuto, že Vícovu stejně jako Plumlovu na kanalizaci finančně přispěje také Olomoucký kraj.
„Rada Olomouckého kraje na svém čtvrtečním jednání schvalovala poskytnutí dotace na podporu výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury. Mezi projekty, které uspěly, je i obec Vícov a město Plumlov. Odkanalizování Vícova i Plumlova má přímou návaznost na provedenou revitalizaci a odstranění sedimentů na vodní nádrži Plumlov,“ potvrdila Kamila Navrátilová, tisková mluvčí Krajského úřadu Olomouckého kraje.„Je třeba řešit příčinu, ne důsledek. Jsme připraveni spolupracovat s obcemi na realizaci takových opatření, která zamezí přísunu fosforu do přehrady. Opatření spočívají konkrétně v budování kanalizační sítě a čistíren odpadních vod. Tyto aktivity budeme i nadále finančně podporovat,“ přidal hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.
Přestože je Vícov v těchto dnech kompletně rozkopaný, řidiči projíždějící přes obec dál ve směru na Protivanov se zatím většího zdržení bát nemusí. Částečná uzavírka hlavního tahu na Boskovice je totiž plánována až na květen. Práce na budování kanalizace a vodovodu by pak měly ve Vícově skončit už
31. července.
Tímto datem se však přehrada čistější určitě nestane, lidé se totiž nejprve na kanalizaci budou muset na vlastní náklady připojit. „Kdo to zvládne do konce roku, tomu vrátíme peníze za vypracování projektu, který pro vybudování přípojky bude třeba,“ zmínila se starostka Vícova Jana Rozsívalová.
Na vybudování kanalizace v této obci už v tuto chvíli navazují pozemkové úpravy, které by měly zabránit erozi půdy a splachům z polí. Tyto úpravy by měly být v okolí Vícova dokončeny zřejmě příští rok.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...