Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

09 kompostarnaJak Večerník exkluzivně informoval v minulém vydání, v Lipové by měla vyrůst kompostárna za šest milionů korun. Projekt však místními není jednoznačně přijímán, někteří z nich se bojí zápachu a zvýšeného provozu. Obec si však za projektem stojí a před místními ho chce obhájit na plánované schůzce.

V Lipové stejně jako v Plumlově či Ludmírově se má kompostovat pouze bioodpad rostlinného původu. Uzavřen má být do speciálních vaků. „Tato technologie oproti volnému kompostování zásadně omezuje negativní vlivy na okolí, včetně zápachu,“ tvrdí Milan Sekanina, místostarosta obce Lipová.
Vaky samozřejmě nemohou být zcela izolované, jejich obsah musí alespoň částečně „dýchat“. Podobnou technologii v regionu využívají v Ludmírově. „Pokud kompostárna nebude uprostřed dědiny, tak se v Lipové nemají čeho bát,“ řekla Večerníku starostka Ludmírova Jana Grézlová, která připustila, že přímo vedle svého domu by ji také mít nechtěla. „U nás je kompostárna na farmě asi sto metrů za vesnicí. Tam je to bez problémů,“ dodala.
V Lipové se díky kompostárně chtějí vypořádat s biologickým odpadem, což všem obcím od letošního roku ukládá zákon. „Podle našeho názoru je tento způsob řešení dlouhodobě nejlepší. Budeme se tak moci vypořádat i se zelení z obecních pozemků. V současnosti je rostlinný biologický odpad z obecních pozemků včetně hřišť neřízeně skladován přímo v obci nebo jejím nejbližším okolí. O trvalém zápachu z těchto skládek nelze pochybovat. Tento problém tak chceme odstranit a tyto odpady zpracovávat moderní technologií. Rozhodně nechceme zhoršit prostředí v obci. Je tomu právě naopak,“ poskytl Večerníku exkluzivní vyjádření Milan Sekanina s tím, že náklady na likvidaci odpadů půjdou pouze na vrub obce a občany nikterak nezatíží.
I přes tato pozitiva jsou lidé, jimž má kompostárna vyrůst takřka přímo za domem, k uvažovanému projektu stále dosti nedůvěřiví. „V Zábřehu, kde si lidé stěžovali na zápach, rovněž využívali technologii vaků. Pokud vím, tak hlavní problém tam byl v zahnívající vodě, která na pozemcích mezi vaky zůstávala a mísila se společně se zbytky odpadu. Zásadní tedy je způsob, kde a jak jsou vaky ´založeny´,“ zdůraznil Ivan Barták, který již dříve podal na úřad nesouhlas s plánovanou směnou pozemků. Podpořila ho asi další sedmdesátka lidí. Místo areálu zemědělského družstva má totiž kompostárna vzniknout za sídlem společnosti Akord. „Myslím, že od nejbližších domů nebude stát víc jak sto metrů,“ odhadl Barták.
„Vzdálenost kompostárny od obce se po plánované směně pozemků nezmění,“ odvětil místostarosta Sekanina s tím, že celý projekt chce vedení obce představit občanům na následující schůzce. Kdy přesně proběhne, však nebylo do uzávěrky tohoto vydání známo. „Nejprve se musíme domluvit s ostatními zastupiteli a s těmi se v tomto týdnu zřejmě nesetkáme,“ reagoval pro Večerník starosta Lipové František Šustr.
Celou kauzu budeme i nadále sledovat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...