Dobré dopoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

08 lipovaKompostárnu ano, či ne? A pokud ano, tak kde? Tak to jsou otázky, které se nyní bouřlivě řeší v Lipové. Výstavbu zařízení na nakládání s biologickým odpadem schválilo místní zastupitelstvo už v roce 2013. Původně měla vyrůst v areálu místního zemědělského družstva, nyní se má přesunout na parcelu poblíž silnice ve směru na Horní Štěpánov. A s tím starousedlíci nesouhlasí, bojí se zejména zápachu a zvýšeného provozu. Kompostárna má totiž sloužit nejen místním, ale i lidem z okolních obcí. Večerník se na celý problém podíval trochu blíže...


Jisté je, že mnozí z občanů Lipové s výstavbou kompostárny nesouhlasí. K výraznější aktivitě je v průběhu minulého týdne vyburcoval její plánovaný přesun. „Na internetu jsem si našel článek o negativních zkušenostech obyvatel Zábřehu na Moravě s kompostárnou. Píše se v něm o zápachu, který obzvláště přes léto místní velmi obtěžuje. Článek jsem namnožil a rozvěsil na veřejně přístupných místech, kde se obvykle vylepují nejrůznější plakáty. Na příkaz pana starosty ovšem byly tyto letáky odstraněny. Myslím, že informace, které článek obsahoval, mohly být pro lidi zajímavé a že postup vedení obce nemá mnoho společného s demokracií,“ prozradil Večerníku Ivan Barták, který rovněž na úřad podal nesouhlas s plánovanou směnou pozemků. K ní má dojít proto, aby kompostárnu bylo možné postavit jinde, než v původně zamýšleném areálu zemědělského družstva. „Připojilo se ke mně asi sedmdesát místních. Nelíbí se nám například ani fakt, že se k nám bude vozit odpad z okolních obcí,“ dodal Barták.

Starosta: „Musím do nemocnice, odpovím příště“

O reakci v této věci Večerník pochopitelně požádal i starostu Lipové. „Nemám teď čas, řeknu vám jen to, že obec je správcem plakátovacích ploch a má proto právo určovat, co na nich bude vylepeno a co ne,“ reagoval ve čtvrtek kolem poledne František Šustr. Ohledně samotného projektu kompostárny se však po telefonu bavit nechtěl. „Pošlete mi otázky elektronickou poštou. Vzhledem k tomu, že mám zdravotní problémy a zítra mě čeká hospitalizace v nemocnici, tak vám ovšem odpovím až příští týden,“ dodal František Šustr. Dotazy jsme poslali, tak uvidíme...

V Plumlově to jde bez problémů

Kompostárny pomáhají při nakládání s biologickým odpadem. Na jejich výstavbu je možné získat evropské dotace. Jak ovšem ukazuje příklad ze zmíněného Zábřehu na Moravě, ne všude je lidé vítají s nadšením. Na Prostějovsku je kompostárna v Ludmírově, kam vozí odpady z Konice a také v Plumlově. „Máme ji už asi pátým rokem. Nachází se v prostoru zemědělského družstva v nevyužívané silážní jámě. Funguje úplně v pohodě, rozhodně nesmrdí. Nedáváme však do ní všechen bioodpad, ale pouze větve, listí a posečenou trávu, takže tam ani nemá co smrdět,“ reagoval na dotaz Večerníku starosta Plumlova Adolf Sušeň.
Dle našich zjištění drtivá většina obcí včetně Prostějova řeší nakládání s bioodpadem rozdáváním kompostérů jednotlivým občanům.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...