Dobré ráno, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

07 havarkyNájezd na dálnici u Olšan, přejezd na silnici mezi Prostějovem a Kostelcem na Hané, křižovatky na stejné komunikaci ve směru od „Tiché“ či u Čechůvek a konečně spojení Stínavy s Oklukami. Tak to jsou na Prostějovsku místa, kde v poslední době došlo k nejvyššímu počtu dopravních nehod.

Zřejmě největší problém mají řidiči s nájezdem na dálnici mezi Prostějovem a Olomoucí. „Byl totiž postaven na rychlost osmdesát kilometrů v hodině, což leckteří nerespektují. Svůj vliv na častý výskyt nehod zde má i chybějící připojovací a odbočovací pruh. Řidiči směřující od Prostějova by zde měli jet pomaleji a dávat pozor, zda někdo na silnici nevyjede,“ upozornil Vítězslav Matyáš, vedoucí oddělení Dopravního inspektorátu Prostějov.
Podobná situace panovala u Vranovic-Kelčic, tam však již byly připojovací pruhy v roce 2013 vybudovány. „Od tohoto momentu tu došlo k jediné dopravní nehodě, která se obešla bez zranění,“ nahlédl do statistik Matyáš. Bohužel zatímco u Vranovic se problém s nebezpečným nájezdem na dálnici podařilo vyřešit, u Olšan je k tomu stále ještě daleko.

U Čechůvek jde o život
Velmi nebezpečná je také křižovatka u Čechůvek na silnici mezi Prostějovem a Dubem nad Moravou. Příčinou řady nehod s tragickými následky je tu nedodržení maximální povolené rychlosti. K sešlápnutí pedálu tu mimo jiné svádí i kvalitní a široká silnice. „Řidiči jedoucí po vedlejší silnici zde špatně odhadují rychlost vozidla, které se k nim blíží po hlavní,“ zdůraznil vedoucí prostějovského dopravního inspektorátu, podle něhož zde už byly provedeny všechny možné krátkodobé úpravy. Zda dojde i k těm dlouhodobým, mezi něž patří například vybudování kruhového objezdu, zůstává otázkou. Podobná situace pak panuje i na křižovatce se silnicí mezi Kralicemi a Vrbátkami.

Jedete-li po „Tiché“, nezapomeňte dát přednost
Také na křižovatce silnic mezi Kostelcem na Hané a Prostějovem či Mostkovicemi se Smržicemi řeší policisté každou chvíli nějakou bouračku. Mnohé z nich se neobejdou bez zranění. „Nejčastěji dochází ke střetům, když vozidla vyjíždějící z vedlejší silnice nedají přednost v jízdě vozidlům přijíždějících od Kostelce. Nebezpečnost křižovatky ještě zvyšuje nedaleký železniční přejezd,“ potvrdil Večerníku Vítězslav Matyáš. V tomto případě policisté navrhli celou řadu opatření, například se tu snížila rychlost projíždějících vlaků z šedesáti kilometrů v hodině na maximální „padesátku“.
Po železniční vlečce vedoucí přes silnici mezi Kostelcem a Prostějov už přes dva roky vlak vozí vagony s mattonkou. Právě zde nedávno došlo ke dvěma nehodám s lehkým zraněním a také tu umřel cyklista, který nepoužil vedlejší stezku pro cyklisty. „Řidiči by měli věnovat pozornost možnému přejezdu vlaku i vozu jedoucímu před ním,“ upozornil Matyáš.

Mezi Stínavou a Oklukami to klouže
Posledním místem, které se kvůli častým nehodám dostalo do hledáčku policistů, je silnice mezi Oklukami a Stínavou. „Problémem v tomto místě je ze strany řidičů vysoká rychlost. Silnice tu má navíc živičný povrch, který je víc jak dvacet let starý. Z tohoto důvodu klouže. Svůj vliv má i nedostatečně široká nezpevněná krajnice,“ zkonstatoval Vítězslav Matyáš s tím, že policie zde v dohledné době navrhne opatření řešící tuto situaci.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...