Dobrý večer, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

rozpocetZačátek nového roku se v celé řadě měst, městysů či obcí nerovná nový rozpočet. Podstatná část z nich v prostějovském regionu hospodaří od 1. ledna s takzvaným rozpočtovým provizoriem. Jejich zastupitelům se totiž dosud nepodařilo schválit obecní rozpočet, což v některých případech může ohrozit dlouhodobé projekty a čerpání dotací z evropských fondů. Tato varianta by ale zřejmě být.

Z regionálních měst zatím nemají schválený rozpočet v Plumlově a v Kostelci na Hané. „Je to stejné jako každý rok, nový rozpočet budeme mít koncem února možná až začátkem března. Důvod je ten, že koncem roku nemůžete přesně stanovit příjmy z daní. Dostanete k dispozici pouze odhady, které se stejně později musí opravovat. Koncem února už je ovšem situace jiná,“ vysvětlil plumlovský starosta Adolf Sušeň. „Přesto bych si přál, abychom rozpočet na příští rok schválili dřív než tentokrát,“ dodal. Město Plumlov loni hospodařilo s rozpočtem ve výši 34,5 milionů korun, jeho letošní prioritou je rekonstrukce Hlavního náměstí, dokončení kanalizace v Soběsukách a Žárovicích, stejně jako vybudování stezky kolem Plumlovské přehrady.
Podobně jako v Plumlově jsou na tom i v Kostelci na Hané. „Rozpočet je zatím ve fázi příprav, takže jedeme v rozpočtovém provizoriu. Myslím, že bude schválen asi v polovině března,“ potvrdil starosta Ladislav Hynek. V Kostelci budou hospodařit s částkou kolem čtyřiačtyřiceti milionů korun, zaměřit se chtějí například na opravu sportovního areálu či rekonstrukci parkoviště před hřbitovem.

V Konici a Němčicích na nic nečekali

Už v polovině prosince schválili rozpočet v Konici. Počítají zde s příjmy 50 312 000, výdaje se vyšplhaly na 53,8 milionů korun. „Rozdíl příjmů a výdajů je krytý prostředky, které máme na účtu. Díky tomu je rozpočet na letošní rok vyrovnaný,“ vysvětlil starosta města František Novák
s tím, že se už Konici částečně podařilo překonat krizové období, kdy město muselo splácet několik úvěrů. Ten největší byl na vybudování kanalizace. Přesto žádné velké investice letos neplánují, zaměřit se chtějí zejména na opravy místních komunikací.
Dokonce s přebytkovým rozpočtem zatím počítají v Němčicích. V městské kase by jim měly zůstat hned dva miliony korun. „Zatím předpokládáme, že příjmy za letošní rok by měly dosáhnout 49,6 milionů korun, výdaje pak očekáváme o dva miliony nižší,“ potvrdila starostka Němčic nad Hanou Ivana Dvořáková. Jde
o nevšední věc, většina měst i obcí totiž rozpočet vytváří jako vyrovnaný. „I my chceme ty dva zbývající miliony korun využít na investice. Jde však o to, že máme v zastupitelstvu řadu nových lidí. Chceme, aby se ještě před schválením investic seznámili s možnostmi města a mohli sami přijít se svými vlastními nápady,“ vysvětlila Dvořáková.
V Němčicích mimo jiné chtějí peníze využít na dětské hřiště u mateřinky, opravu Fučíkovy ulice či zajištění vlastního zdroje pitné vody. O dalších projektech se tedy bude teprve diskutovat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...