Příjemnou noc, dnes je sobota 27.7.2024
svátek slaví Věroslav,
zítra Viktor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO + FOTOGALERIE: Tak tohle se hned tak nevidí! Pokud si někdo myslel, že ho tradiční konický ohňostroj po dvaceti letech existence vánočních trhů ničím nemůže překvapit, tak se mýlil. V sobotu se nebe nad Konicí opět rozhořelo neuvěřitelnými barevnými obrazci vykvétajícími do taktů dramatické hudby. Zejména kvůli nim se do města sjely davy lidí, sami organizátoři odhadli počet diváků na šest tisíc! A Večerník byl samozřejmě u toho...

Obliba vánočních trhů v Konici, které dlouhodobě patří k jedné z nejnavštěvovanějších akcí v regionu, rozhodně neklesá. Potvrdil to i letošní ročník. Jindy prázdné náměstí uplynulou sobotu opět zaplnily tisíce lidí nejen z města, ale i z celého širokého okolí. Přitáhl je sem hlavně teplý punč, dobrá muzika, skvělý ohňostroj a šance setkat se s přáteli, s nimiž se třeba celý rok neviděli.
Vyvrcholení trhů nastalo krátce po půl šesté, když František Martínek na pokyn pyrotechniků ze společnosti Flame in Stars zhasl konické náměstí. V tu chvíli potemněl i vzrostlý vánoční strom, který do té doby zářil v barvě typické pro dresy italské fotbalové reprezentace. Nedlouho poté ze střechy zdejšího nákupního střediska k nebi vzlétla první světlice. A následovaly další a další... Ohňostroj pak zcela přikoval tisíce párů oči na konickém náměstí k obloze. Po jeho skončení následoval dlouhý výdech a následně i spontánní potlesk plný uznání. „Letos jsme připravili výběr z toho nejlepšího, co jsme zatím v Konici za těch dvacet let předvedli. Hned na úvod tak nemohla chybět Vangelisova hudba,“ komentoval zpracování ohňostroje Tomáš Petrš ze společnosti Flame in Stars, který se rovněž ohlédl za dlouholetou konickou tradicí. „Když jsme s tím začínali, slavil jsem třicáté narozeniny. Letos mi bylo padesát. Je v tom prostě kus mého života,“ vyjádřil se Petrš, který rovněž poděkoval četným sponzorům, bez nichž by se akce v takovém rozsahu rozhodně nemohla konat. „Přeji všem, aby na Vánoce dostali to, co si zaslouží a paní Vyroubalové chci poděkovat za krásný vánoční strom,“ nechal se při této příležitosti slyšet František Novák, starosta města Konice.
Ještě před ohňostrojem zaplněným náměstím zněla hudba kapely Fleret, která mimo jiné zhudebnila i zpověď muže, který prospal všechna znamení upozorňující na narození Ježíše Krista. Při písničce Zafúkané pak zpívala většina posluchačů. „Jste super!“ ocenil výkon zpěváků kapelník Fleretu Zdeněk Hrachový.
Bohatý doprovodný program vánočních trhů ovšem začal už dopoledne, kdy se představila dívčí skupina Rebelky, žáci místní ZUŠ-ky vystupující coby Neopets a s koledami vystoupily i děti z dětského domova. Odpoledne lidé mohli například sledovat šermířské souboje bojovníků z Eques tempus. Po ohňostroji to ještě na náměstí rozbalila populární kapela Kreyn.
I letos si vánoční trhy v Konici všichni užili po svém. Tradiční akce pak završila dvacet let své existence a příští rok vstoupí do další dekády. „Věřme, že se u nás jednou podaří uspořádat stý ročník vánočních trhů,“ uzavřel konický starosta František Novák.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...