Dobrý podvečer, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

49 volbyUž je téměř dva měsíce po komunálních volbách a v Bílovicích-Lutotíně se teprve první prosincový den konalo ustavující zasedání nového zastupitelstva. I když vzhledem k výpadku elektrického proudu v historické budově se žudrem byl i tento termín ještě odpoledne na vážkách. Nakonec se za velkého zájmu občanů jednání přece jen uskutečnilo. A Večerník vše sledoval naživo!

Připomeňme, že při vysoké volební účasti dvaaosmdesáti procent byl oficiální rozdíl mezi vítěznou kandidátní listinou Občané pro obec a druhým seskupením Nezávislí pro obec pouhé čtyři hlasy. Tato fakta také v úvodním slově shrnul předseda volební komise Bohuslav Janál. Vyjmenoval také pořadí zvolených zastupitelů podle obdržených hlasů s poznámkou, že by se toto pořadí v povolebním uspořádání mělo zohlednit. Současně také zmínil podezření na manipulaci s volebními lístky, kvůli němuž byl podán ke Krajskému soudu v Brně návrh na přepočítání volebních hlasů, což však soud zamítl pro nepředložení konkrétních důkazů. V podstatě jediným argumentem byla možnost záměny hlasovacích lístků z důvodů podobného názvu obou kandidátek...

Starosta Jan Toman viděl jako nepříliš šťastnou účast studentů, kteří volby berou jako dobře placenou brigádu bez vztahu k dané obci a z toho vyplývající odpovědnosti. Slova se následně ujal Jan Klička, jeden z navrhovatelů přepočítání hlasů, coby předseda jakési komise, která 22. listopadu na podnět starosty rozpečetila obálky a přes rozhodnutí soudu hlasy přepočítala. Došla k závěru, že kandidátka Občané pro obec měla obdržet 1402 hlasů a Nezávislí pro obec 1425 hlasů, čímž by se počet mandátů v zastupitelstvu otočil. Klička své vystoupení uzavřel s tím, že požadavek na přepočítání byl oprávněný, přičemž po vyhlášení výsledků je možné zapečetěné obálky otevřít.

V následné emotivní diskusi vystoupila s moudrými slovy starousedlice paní Kalendová, která připomněla, že ani za protektorátu nebyla obec tak rozdělena, jako nyní. „Kam jsme dnes došli?“ položila spoluobčanům naléhavou otázku a ocitovala známý nápis na prostějovské radnici: ´Svorností malé obce vzkvétají, nesvorností velké obce hynou´. „Moc prosím o sjednocení naší dědiny,“ uzavřela své vystoupení.

Zatímco starosta Toman uvedl na svou obhajobu, že se od 11. října neúčastnil povolebního dění, což Večerník měl možnost sám poznat, zapisovatelka jedné ze dvou okrskových komisí překvapivě přiznala, že vykázané výsledky mohou být skutečně chybné... Dalšího slova se ujal lídr vítězné kandidátky Miroslav Hochvald. „Nejsem nadšen ze vzniklé situace, ale naše kandidátka šla do voleb kvůli změně politické kultury v obci,“ zdůraznil s tím, že v předchozím období komunikace mezi starostou a zastupiteli vázla. Jako jeden z mála kandidátů na starostu přednesl před volbami základní body volebního programu - přinést do obce finance z externích zdrojů, řešit potřebné investice, zapojit do práce maximum občanů, podpořit drobné podnikání.

Při volbách nového starosty podal Jaroslav Babiánek návrh, aby byl zohledněn počet hlasů pro jednotlivé kandidáty, který ovšem nebyl přijat. Následně byl pěti hlasy proti čtyřem zvolen novým starostou obce Miroslav Hochvald. Nato opustil sál zastupitel Vladimír Tesař a posléze příznivci minulého starosty, kteří argumentovali morální odpovědností neodstavit od funkce člověka, který má čtyři roky do důchodu...

Místostarostou byl zvolen Martin Smutný a dále předsedové finančního a kontrolního výboru. „Věřím, že dnešní emoce se zklidní a nové vedení obce najde společnou řeč i s těmi, kteří dnes ze sálu odešli,“ uzavřel ustavující zasedání nový starosta.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...